Uspon na Veliki Vran - od Kedžere

MAX
MIN

Četvrtak, 19. lipnja 2014.
Vran je izdvojeni planinski lanac, koji se proteže u smjeru od jugozapada  prema sjeveroistoku u obliku raširene (izdužene) potkove. Planina Vran izdiže se između Čvrsnice i Ljubuše, iznad Duvanjskog i Dugog polja, u četverokutu između naselja Rame, Tomislavgrada, Jablanice i Posušja. Postoje dvije priče koje se vezuju kako je Vran dobio ime. Jedna govori da se tako zove zato što planina ima izuzetno taman izgled kada se gleda iz Polja. Druga priča vezuje se za ptice Vrane, koje su nekada u velikom broju naseljavale podnožje planine. Ime Vran, često se veže uz narodnog junaka - hajduka Mijata Tomića, čiji je život i djelovanje usko povezano sa ovom planinom u kojoj je nalazio svoje utočište.

Poznata je i po legendi o Divi Gabrovčevoj. Preko Vrana su vodile mnoge (duhanske) staze, kojima su Ramljanci nosili duhan iz Hercegovine i tako pokušali nešto zaraditi za svoju obitelj. Najviši vrh planine je Veliki Vran 2047 m. Južno od Velikog Vrana nižu se vrhovi -  Bijela Glavica 1990 m, Mali Vran 2017 m, Vran 1961 m i niz drugih bezimenih vrhova. Sjeverno od vrha Veliki Vran uzdižu se vrhovi – Gola Glavica 1627 m i vrh Čelinka 1843 m. Vran je bez izvora, prepun vrtača, dolina i plesana- (Plesana je lokalni naziv za koso položenu zaravan promjera do nekoliko stotina metara, koja se nalazi u visinskom dijelu planine) Podnožje planine obraslo je bukovom šumom i klekovinom, dok je južna strana padine okrenuta prema Čvrsnici gola i travnata sa usječenim žljebovima i vododerinama. Općenito, može se reći, da je ovaj kraj oko Vran planine veoma zanimljiv i ima dosta legendi koje zapravo počivaju na istinitim i dijelom dokumentiranim događajima.

Vran planina i njeni vrhovi

PRISTUP AUTOMOBILOM (do  Kedžere)
Od Motela Hajdučke Vrleti treba voziti u smjeru Jablanice i Kedžere 400 m i tu skrenuti lijevo s asfaltne ceste na dobru makadamsku cestu i nastaviti po njoj 2,6 km, i tu potražiti veći kamen s lijeve strane ceste na kojem je smjerokaz za početak uspona na Veliki Vran.

ISHODIŠTE POHODA – SMJER KRETANJA (s karakterističnim putnim točkama)
Ishodišna točka ovog planinarskog izleta je Kedžera (1282 m),  Prskalovi stanovi- građeni bunar (1623 m), vrh Veliki Vran (2074 m) Silazak kružno do motela Hajdučke Vrleti (1243 m). Dužina staze 7,7 km. Vrijeme gpx traga 3h i 31 minutu. Minimalna visina 1227 m, maksimalna 2076 m. Visinska razlika pri usponu 947 m, pri silasku 984 m. Visina polazišta 1282 m. Visina odredišta 2074 m. Prosječan nagib 27%.

Izvod iz analize gpx traga

Opis puta

Nakon smještaja u motelu Hajdučke Vrleti, slijedi uspon na Veliki Vran. Prilaz je moguć iz 2 pravca: od Hajdučkih Vrleti i od Kedžere. Mi smo odabrali kružnu turu - uspon od Kedžere, i povratak na Hajdučke vrleti.

Podjeljeni smo u dvije grupe. Grupa „A“  - kružna tura, a grupa „B“ uspon do građenog bunara na području Prskalovih stanova ( 1/3 uspona do vrha), te povratak istim putom. Od motela vožnju autobusom nastavljamo dolinom Dugo polje ( dugačko 12 i široko 2-3 km) u pravcu Rame i Kedžere, nakon 3 km dolazimo do početne točke za uspon na Veliki Vran. Predvode nas 3 vodiča - podijeljeni po grupama. Vodiči grupe „A“ su: Marino Vidović iz PD Kamešnica iz Livna i Jozo Knezović HPD Pločno iz Posušja. Vodič grupe „B“ je Jakov Petrić PD Kamešnica iz Livna. Obje grupe zajedno započinju uspon točno u 12 h i 25 minuta.

Na samom početku uspona

Kolona se pomalo razvlači, a neki još nisu krenuli

Na samom početku staza se postupno uspinje i vodi po travnatom dijelu prošaran manjim kamenjem. Kako se sve više uspinjemo otvara se prekrasan pogled na Dugo polje i skijalište Risovac. Nakon 20 minuta laganog hoda ulazimo u mješovitu šumu (bora i bukve), gdje se staza oštrije uspinje sve do prijevoja Prskalovih stanova, gdje je izgrađen bunar koji je služio kao pojilište za stoku.

Pogled na dolinu Dugog polja i na skijalište Risovac ispod Mandine plane

Na stazi prije izlaska na prijevoj do bunara

Od podnožja planine do građenog bunara na Prskalovim stanovima na dužini od 1,5 km savladana je visinska razlika 355 m i vrijeme hoda  potrebno 50 minuta. Tu se zadržavamo neko vrijeme (25 min.), dok svi planinari ne dođu, potom grupa „A“ nastavlja uspon prema vrhu, a grupa „B“ povratak istim putom do podnožja planine.

Bunar na Prskalovim stanovima

Okupljeni oko bunara

Od bunara, staza vodi po južnoj strani planine Vrana, nakratko, travnatim dijelom, a zatim ulazi u mješovitu šumu bukve i klekovine do nadmorske visine 1700 m. Staza dalje nastavlja nešto polegnuta prolazeći nekoliko manjih dolaca i dalje nastavlja oštrijim usponom prema zapadu kroz klekovinu, gdje na n/v od 1800 m izlazi goli travnati dio staze ispod vršnog grebena.

Na travnatom dijelu staze iznad bunara

Na stazi kroz šumu

Na stazi kroz šumu

Na stazi kroz šumu

Na stazi

Probijamo se kroz nisku klekovinu. Vrijeme se kvari, sustiže nas magla

Kratka stanka dok se svi ne skupimo i nastavimo dalje zajedno

Dobrim dijelom staza vodi kroz klekovinu sve do vršnog grebena, a potom kamenitom i travnatom terenu sve do vrha Velikog Vrana (n/v 2047 m). Sam vršni dio grebena je zaobljen i proteže se u dužini 600 m. Vrh je označen gomilom kamenja sa ispisanom nadmorskom visinom. Desetak metara niže prema jugu nalazi se metalni tuljak sa upisnom knjigom i metalna kutija, gdje bi trebao biti pohranjen žig, kojeg nema. Tu je također postavljen smjerokaz sa kontrolnim točkama, kao i odredišne destinacije sa potrebnim vremenom hoda. Nekoliko fotografija sa vrha.

Po grebenskoj stazi prema vrhu

U daljini se vidi vrh označen gomilom kamenja

Pogled sa vrha na grupu koja dolazi

Smjerokaz, u pozadini Čvrsnica i Blidinjsko jezero

Na vrhu puše hladan vjetar, stoga , se na vrhu ne zadržavamo mnogo.

Na vrhu Velikog Vrana

Zajednička fotka

S Velikog Vrana pruža se pogled na sve strane: Na sjever prema Rami i Raduši, na zapad prema Tomislavgradu i Livnu, na istok prema Prenju, na jugu prema najbližem „susjedu“, Čvrsnici od koje ga dijeli Dugo polje i jezero Blidinje. Rijetka su mjesta s kojih istovremeno možete vidjeti tri jezera: Ramsko, Buško i Blidinjsko.

Spust započinjemo u 15 h i 25 minuta, južnom stranom padine nemarkiranom stazom. Na topografskoj karti označena je markirana staza. Potrebno se sa vrha vratiti gotovo na početak grebena okvirno 450 metara. Spuštamo se desetak minuta prolazeći gustiš i manju klekovinu do jedne manje zaravni, gdje smo odlučili napraviti stanku, kako bi se okrijepili i odmorili.

Vrijeme odmora i okrepe

Jozo Knezović i Marino Vidović, naši vodiči – izvanredni dečki. Omogućili su nam kružnu turu, po nemarkiranom djelu padine. U takvu se avanturu, zasigurno, ne bi sami upustili. Tek pri kraju, prelaskom iz  travnatog dijela u šumu, ukazale  su se prve markacije, po kojima se moglo dalje doći do Hajdučkih Vrleti.

Na spustu – proizvoljno odabiremo stazu

Nakon 45 minuta hoda po rasutom kamenjaru, prošaran busenjima trave, spust nastavljamo kroz usjek – vododerinu i zatim izlazimo na nešto položeniji dio travnate padine.

Spust po vododerini

 Pogled na cestu, Blidinjsko jezero i pistu

Za vrijeme Domovinskog rata u BiH ova cesta nosila je naziv put spasa jer je tim putom vodio jedini slobodni prolaz od Hercegovine do Rame i središnje Bosne. Pista je služila za slijetanje manjih aviona.

Na pitomijem travnatom dijelu padine

U podnožju padine – livada prepuna cvijeća

Staza dalje vodi kroz šumu munike ili bjelokorog bora. Posebnost tog crnogoričnog drveta je u tome da smola ostaje unutar drveta, dakle na izlazi na površinu, što mu daje vrlo dobra svojstva, pa je to drvo praktički neuništivo. Najveći kompleks bora munike u Europi nalazi se u Masnoj luci.

Kroz šumu bora munike ili bjelokorog bora

Na spustu kroz borovu šumu

Iz šumske staze izlazimo pored trafostanice - nastavljamo dalje asfaltnom cestom 500 metara i dolazimo do motela Hajdučke Vrleti, gdje i završava naša današnja avantura.

Pogled na motel Hajdučke Vrleti od trafostanice, gdje dolazimo u 17 h i 30 minuta. Nakon toga slijedi tuširanje i večera. Dok se čeka večera iskoristio sam slobodno vrijeme da napravim nekoliko fotografija  umornih planinara.

Organizatori i vodiči skupa

Razmjenjuju se mišljenja i dojmovi sa pohoda

Izdvojeni i usamljeni par za vrijeme večere

I tu se sa nestrpljenjem čeka večera

Četri Gracije u dobrom raspoloženju prije večere

U nastavku slijedi: gpx tragovi na Google Earthu, na topo karti, vertikalni profil staze, video snimka gpx tragova na Google earthu, slideshow albuma fotografija.

Gpx tragovi na Google Earthu

Gpx tragovi na topo karti

Vertikalni profil staze

3D - profil stsze

LINK - Album fotografija