Na putu do Blidinja – motela Hajdučke Vrleti

Četvrtak, 18. lipnja 2014.
PD Obzova iz Krka i PD Duga iz Rijeke i njihovi voditelji Diana Matešić  i Ivo Šporčič,  zajednički su organizirali 4 dnevni izlet i planinarenje u Bosnu i Hercegovinu u razdoblju od 19. Do 22 lipnja, 2014. godine. Na izlet se prijavilo 50 planinara i planinarki. Pored Društva organizatora ( sa najviše članova), na izletu i planinarenju sudjelovalo je još 9 planinarskih društava i to: PD - Strilež Crkvenica, Planik Umag, Osorčica M. Lošinj, Opatija iz Opatije, Knezgrad iz Lovrana, te iz Rijeke PD - Kamenjak, Učka, Pljusak i Obruč. Izlet je protekao u najboljem redu, u dobroj i ležernoj atmosferi bez problema i poteškoća. Stoga se, ovim putem, želim zahvaliti u svoje ime  i u ime ostalih sudionika, organizatorima izleta Diani i Ivi na dobro odrađenoj i uspješnoj organizaciji. Veselim se najavi, da će iduće godine u isto vrijeme ista ekipa, organizirati izlet i planinarenje u Hercegovini.  Prijevoz je organiziran u suradnji sa putničkom agencijom „Via Tours“ iz Rijeke i prijevoznikom „Omega Bus – Branko Dragojević“ iz Čavli.  Pored nas planinara, moram, spomenuti i našeg vozača Vladu, koji nas je sigurno odvezao i dovezao, uz to, ispunjavao nam je neplanirane zahtjeve za vožnjom, bez negodovanja. Sve je to omogućilo da nam ugodna vožnja i planinarenje uz izvanredan smještaj i dobru hranu u Hajdučkim Vrletima učini ovaj izlet savršenim.  Iz Rijeke, sa trga Bana Jelačića krenulo se u 24 h i 25 minuta. Noćna vožnja je protekla ležerno, uz laganu muziku, smijeh i šalu. Rijetko je tko spavao, više se kunjalo nego spavalo. Uz nekoliko kraćih stajanja u Imotski dolazimo 7 h i 10 minuta. Cilj današnjeg dana je bio:  posjet Modrom i Crvenom jezeru, smještaj u motel Hajdučke Vrleti, te uspon na Veliki Vran.

MODRO JEZERO je prirodni fenomen i primjer specifične hidrografije i morfologije kraša. Ime je dobilo po izrazito modroj boji vode – elipsasta oblika ( 800 X 400 m). Duboko je okvirno 200 m. Razina vode varira tijekom godine, nerijetko, potpuno presuši, gdje je na dnu jezera popularno igrati nogomet. U dnu i po strani jezera se nalaze otvori, koji su u kišnim razdobljima vrela kojima se puni jezero, a u sušnom razdoblju ponori u koje se izlijeva voda.  Do njegove površine dolazi se građenim serpentinama i serpentinama. Posebna ljetna atrakcija su skakači u vodu, popularne “Imotske tice” koji s okolnih hridi visokih i dvadesetak metara skaču u vodu. Nekoliko fotografija:

Pogled na jezero sa vidikovca

Na vidikovcu

Ivo i France u dobrom raspoloženju i ćakuli

Na vidikovcu

Vidikovac na drugoj strani jezera

Na vrhu okomite stijene, koja dominira iznad jezera, nalazi se Imotska tvrđava „Topana“, koja spada u red najznačajnijih utvrđenja unutrašnjeg dijela Dalmacije. Zahvaljujući svom prirodnom položaju dominira cijelim prostorom, koji je bio od izuzetne strateške važnosti. Utvrda se koristila za vrijeme Ilira i Rimljana. U potpunosti je napuštena 1816 godine, a u njenom sklopu nalazi se crkva „Gospa od Anđela“ iz 1788. Godine.

Pogled na tvrđavu iz parka

Crkva „Gospa od Anđela“ iz 1788. Godine

Prostor unutar tvrđave

Prostor unutar tvrđave

Bunar unutar tvrđave

Pogled na jezero sa vrha tvrđave Topana

Nakon obilaska Modrog jezera, odlazimo do još jednog kraškog fenomena „Crvenog jezera“.

CRVENO JEZERO je prirodni fenomen kao bližnje Modro jezero (promjera 200 m), nastalo urušavanjem svoda iznad jame. Ime je dobilo po crvenim stijenama, koje se okomito izdižu iznad njegove površine. Do sada je nekoliko ekspedicija nastojalo ustanoviti pravu dubinu. Hrvatski speleološki savez 1998. organizirao speleoronilačku ekspediciju, prilikom koje je izmjerena visinska razlika 528 m, dubina jezera 287 m, ispod razine mora 6 m. U rujnu 2013. napravljena su nova mjerenja podmornicom u kojima je utvrđena dubina od 255,4 m, te se smatra jednim od najdubljih jezera u Europi. Precizni instrumenti su izmjerili dubinu od 255,4 metra i tako okončali sve nedoumice oko dubine te potvrdili da se samo dno jezera nalazi ispod morske površine. Važno je napomenuti da je trenutni vodostaj dosta nizak, a da on u proljeće bude i 70-tak metara veći pa će tako i dubina vode značajno premašiti 300 metara. Zanimljiva je i činjenica da je jezero ljevkastog oblika te je samo dno muljevito i dimenzije 16*10 metara. Temperatura vode na površini je 23 stupnja C te konstantno opada do 25 metara dubine gdje je samo 9 stupnjeva a ta temperatura je konstantna i do 100 metara dubine.

Pomoću ove akcije jezero je konačno otkrilo i neke svoje tajne, ali ne sve. Naime, na sjeverozapadnim liticama sonarom su utvrđene šupljine i rascjep kroz koji se jezero vjerojatno napaja vodom. No, istraživanje tih podvodnih rascjepa i šupljina može biti predmet istraživanja neke nove ekspedicije.

Informativna tabla

Prema rubu stijena, od kuda se jezero lijepo vidi

Crveno jezero

Na stijenama iznad jezera

Okomite crvene stijene

Nakon obilaska i razgledavanja jezera, vožnju nastavljamo prema prijevoju Rakitno i graničnom prijelazu Donji Vinjani, gdje prelazimo granicu između Hrvatske i BiH-a.  Do motela Hajdučke Vrleti dolazimo točno u 10 h. Slijedi marenda, smještaj priprema za uspon na Veliki Vran.

Motel Hajdučke Vrleti

Pogled ispred motela na masiv Čvrsnice. Na slijedećem putopisu slijedi uspon na Veliki Vran.

LINK - Album fotografija     (koje nisu obuhvaćene ovim putopisom)