Uspon na Tušnicu – vrh Vitrenik

MAX
MIN

Četvrtak, 25. lipnja 2015.
Tradicionalno već treću godinu zaredom PD Obzova iz Krka (kao glavni organizator) u suradnji s još dva planinarska društva: Duga iz Rijeke i  Strilež iz Crkvenice njihovi voditelji Diana Matešić, Ivo Šporčić i Mirjana Mužević,  zajednički su organizirali 4 - dnevni izlet i planinarenje u Bosnu i Hercegovinu u razdoblju od 25. Do 28 lipnja, 2015. godine. Na izlet se prijavilo 49 planinara i planinarki iz 11 planinarskih društava. Od toga broj sudionika (članova) po Društvima izgleda ovako: Obzova 8, Duga 19, Strilež 11, Opatija 4, Kamenjak 1, Osorčica 1, Pljusak 1, Obruč 2, Knezgrad 1, Platak seniori 1. Izlet je protekao u najboljem redu, u dobroj i ležernoj atmosferi bez problema i poteškoća. Stoga se, ovim putem, želim zahvaliti u svoje ime  i u ime ostalih sudionika, organizatorima izleta Diani, Ivi i Mirjani, kao i našim vodičima HPD Kamešnice iz Livna – Magdaleni Čečuri, Marinu Vidoviću i Darku Joziću, te vodičima  HPD Rame iz Rame – Anti Beljo i Nikici Beljo na dobro odrađenoj i uspješnoj organizaciji. Veselim se najavi, da će iduće godine u isto vrijeme ista ekipa, organizirati izlet i planinarenje u Hercegovini na Prokoško jezero i planinu Vranjicu.  

Prijevoz je organiziran u suradnji sa putničkom agencijom „Via Tours“ iz Rijeke i prijevoznikom „Omega Bus – Branko Dragojević“ iz Čavli.  Pored nas planinara, moram, spomenuti i našeg vozača Vladu, koji nas je sigurno odvezao i dovezao, uz to, ispunjavao nam je neplanirane zahtjeve za vožnjom, bez ijednog znaka negodovanja. Sve je to omogućilo da nam ugodna vožnja i planinarenje uz izvanredan smještaj i dobru hranu u Etno selu Remić - Menjik učini ovaj izlet savršenim.  

Iz Rijeke, sa trga Bana Jelačića krenulo se 25.06. 2015. u 00 h i 15 minuta. Noćna vožnja je protekla ležerno, uz laganu muziku, smijeh i šalu. Rijetko je tko spavao, više se kunjalo nego spavalo. Uz nekoliko kraćih stajanja prelazimo granicu Kamensko, te na Bilo polje do Sportsko – rekreacijskog centra Kamešnica dolazimo 7 h i 30 minuta. Tu su nas dočekali vodiči i članovi HPD Kamešnica. Za dobrodošlicu posluženi smo sa burekom i pitom sirnicom. Cilj današnjeg dana je: uspon na Kamešnicu  vrh – Konj i planina Tušnica – vrh Vitrenik, te dolazak u Etno selo Remić - Menjik, gdje je organiziran smještaj.

Podijeljeni smo u 2 grupe: Grupa „A“, „B“ : Grupa „A“(39 članova)  započinje uspon na Kamešnicu od Podgradine, preko Pešina vrila  i istoimenog planinarskog doma, vidikovca Gola kosa do vrha Konj (1856 m) i nazad istim putom. Grupa „B“ (10 članova) uspon na Tušnicu vrh Vitrenik (1697 m) od sela Vidoši, malog izvora do vrha i povratak kružnom turom do doma Kamešnica na Bilom polju.

Pogled na Tušnicu od doma Kamešnica - Bilog polja

Tušnica je osamljena planina na Jugozapadu BiH i nije vezana ni za nijedan planinski lanac. Ona razdvaja Duvanjsko od Livanjskog polja i to su najveća polja u BiH-ni. Greben Tušnice se proteže smjerom zapad-istok. Sjeverna padina je strmija, dok je  južna koso položena. Njene padine su bogate vrelima, osobito na jugozapadu uz Buško blato i na istoku spram Duvanjskog polja. Šume dijelom pokrivaju južne i sjeverne padine, dok su ostale većinom gole. Tušnica je bogata nalazištima mrkog ugljena koji se crpi u rudniku utemeljenom 1888. godine. Planina Tušnica je na jugozapadu omeđena Buškim blatom, na jugoistoku Duvanjskim poljem, a na sjeverozapadu potocima Mandoka i Jošanica. Najviši vrh na Tušnici je Vitrenik (1.697 m), do kojega s istočne strane vodi makadamski put. Drugi vrh po visini prema istoku je Vršinje (1.523 m), pa istočnije Satulija(1.305 m), Unište (1.233 m), itd. Zapadniji su vrhovi Begića Kosa (1.577 m), Pleće (1.534 m) i Mala Tušnica (1.397 m). Sjevernije se na Tušnicu još nastavlja visoravan Krug s vrhovima Orlovac (1.539 m), Jelovača (1.527 m), Oštralj (1.477 m), itd.

U društvu naših vodiča ispred doma Kamešnica. Od desna na lijevo: Darko Jozić, Magdalena Čečura, Marino Vidović, te maoja malenkost.
Magdalena i Marino vodiči su veće grupe koja ide na Kamešnicu, dok Darko vodi manju grupu na Tušnicu.

Legenda o imenu Tušnica
U skladu s legendom o petero braće i dvije sestre koji su vodili Hrvate prilikom selidbe do obale Jadrana, s koljena na koljeno se prenosilo i ime Tušnice, koja je po toj domaćoj legendi dobila ime po sestri Tugi. Prema toj legendi, , ime Tušnica potječe iz vremena neposredno nakon dolaska Hrvata na prostore današnje Bosne i Hercegovine.
Legenda govori o tome da su Hrvate, prilikom velike seobe naroda, predvodili petero braće i dvije sestre – braća su se zvala Klukas, Lobel, Muhlo, Kosjenc i Hrvat a sestre su se zvale Tuga i Buga.

Legenda nadalje govori o tome  da je Duvno, uključujući planinu na koju smo se uspeli, pripalo Tugi, po kojoj je planina dobila ime Tušnica, dok je drugoj sestri Bugi pripalo polje s jugozapadne strane planine sve do Livna - to polje danas nam je poznato kao Buško blato a sva sela oko Buškog blata domaće stanovništvo zove skupnim imenom Bužani.

ISHODIŠTE POHODA – SMJER KRETANJA (s karakterističnim putnim točkama)
Selo Vidoši (770 m), Izvor vode (839 m), vrh Tušnice Vitrenik (1697 m), od vrha spust grebenom do Sportsko – rekreacijskog centra Kamešnica na Bilom polju (731 m). Dužina staze 22,2 km. Vrijeme gpx traga 7 h i 32 minute. Visinska razlika pri usponu 1276 m, pri silasku 1306 m. Minimalna visina 731 m, maksimalna 1704 m. Visina polazišta 770 m. Visina odredišta 1697 m. Prosječan nagib 16%.

Info s zaslona gpx uređaja.

Od rekreacijskog centra Kamešnica vozimo se autobusom do sela Vidoši (n/v 770 m), od kuda je naša polazna točka za Tušnicu. Selo Vidoši je  najstarija katolička župa u općini Livno. Prema popisu iz 1991. godine ukupan broj stanovnika iznosio je 3.021. Nalazi se na istočnom dijelu Livanjskog polja  u gornjem slivu rijeke Sturbe, okruženom tušničkim brdima. Kroz župu prolaze magistralne ceste Livno- Tomislavgrad i Livno-Kupres. Pročitao sam na jednom od web portala da  selo nosi rekord po broju neženja. Naime, ima oko dvije stotine neženja i neudavača starosne dobi od 30 do 55 godina.

Od sela Vidoši krenuli smo u 9 h i 15 minuta. U prvom dijelu asfaltnom cestom u dužini 1,2 km, zatim skrećemo desno nakratko na seoski  - makadamski put koji vodi kroz nisko raslinje, zatim izlazi na travnati proplanak preko kojeg dolazimo ponovo na makadamski put i po njemu sve do skretanja na šumsku stazu koja dalje vodi do manjeg izvora vode, gdje stižemo u 10 h i 26 minuta (4,4 km od ishodišta). Na izvoru smo se osvježili hladnom vodom. Tu smo napravili kraću stanku, zatim krenuli prema vrhu Tušnice. Moram napomenuti, da staza nije dobro markirana, ali ne predstavlja  problem za snalaženja obzirom da je vrh vidljiv iz svake pozicije. Nekoliko fotki.

Ishodište pohoda selo Vidoši – kapelica s grobljem

Na asfaltnom putu 1,2 km

Na makadamskom putu

Na travnatom proplanku

Spust po proplanku do makadamske ceste

Po makadamskoj cesti prema izvoru

Na izvoru vode- dobro došlo osvježenje

Nakon kraće pauze nastavljamo nemarkiranom stazom - blagim usponom po travnatoj padini. Sve što se više penjemo vidici su širi i ljepši. S lijeve strane  vidi se rudarsko naselje Kolonoja. Tušnica je bogata nalazištima mrkog ugljena koji se crpi u rudniku utemeljenom 1888. godine. Nakon 2. svj. rata u Tušnici se počelo formirati rudarsko naselje, prozvano Kolonija, koju je tvorila velika drvena baraka i osam zgrada za stanovanje. Nakon rata, rudnik zapošljava sve više radnika, a vrhunac doseže 1960 tih godina kada broj zaposlenih prelazi preko 600 osoba. Danas više nema potreba za mrkim ugljenom, stoga rudnik ne radi. U nastavku staza se umjereno uspinje sve do pred vrh, gdje započinje oštriji uspon do vrha. Sam vrh Tušnice, Vitrenik 1697m je na žalost nagrđen TV odašiljačima i raznim antenama. Dolaskom na vrh uvjerili smo se na vlastitoj koži da vrh s punim pravom nosi ime Vitrenik. Spustili smo se ispod TV odašiljača kako bi se zaštitili od vjetra. Tu smo napravili dužu pauzu za odmor i marendu. Sam  vrh je označen natpisom imena vrha i nadmorskom visinom na većoj kamenoj stijeni ispod TV odašiljača. S  ovog vrha pruža se fantastičan pogled prema planinama Kamešnici, Cincaru, Goliji, Biokovu, te Buškom jezeru, Livanjskom i Duvanjskom polju.

Na travnatoj padini prema vrhu

Pogled na Kamešnicu

Početak strmijeg uspona

Kroz travu i kamenjar

Na travnatom dijelu staze

Na strmijem dijelu staze

Kratka stanka i uživanje u prelijepom danu i još ljepšem pogledu

Izbjegavanje direktnog uspona

Pogled s grebena prema Buškom jezeru i Kamešnici

Cvijet u cvijeću

Pogled prema Buškom jezeru s grebena prepunog planinskog cvijeća

Pogled na Livno

Odmor uz okrjepu

Pogled na Buško jezero

Pogled prema vrhu

Prekrasan cvijet divljeg ljiljana

Vrh Vitrenik – nagrđen TV odašiljačem i antenama, ali to ne umanjuje ljepotu planine i vidikovca

Zajednička fotka na vrhu

Nakon 45 minutne pauze, na inicijativu nekih od nas -  uslijedio je dogovor s vodičem da se ne vraćamo istim putem, već da napravimo kružnu turu koja bih nas dovela do sportsko rekreacijskog centra Kamešnica na Bilom Polju. Svi smo se s prijedlogom složili i nastavili spust prema zacrtanom odredištu – svjesni dužine staze. Pri spustu, kao i pri usponu, najčešće pogled nam bježi na Buško jezero i Kamešnicu. Od vrha nemarkirana staza vodi uz kanal podzemnog kabela koji opskrbljuje i napaja izgrađene objekte na vrhu Tušnice. Na tom putu su i visoki željezni stupovi, koji služe kao zimske markacije za dolazak zimi do TV odašiljača, kada se ne može pristupiti terenskim vozilom uslijed snijega i leda. Ova staza isključivo vodi po travnatom grebenu, nasuprot grebena po kojem smo se uspeli, što se najbolje trodimenzionalno vidi na Google earthu i postavljenim gpx tragovima.

Na početku spusta s vrha Vitrenik

Na polegnutom dijelu staze kroz visoku travu

Na spustu po travnatoj stazi uz stazu podzemnog kabela i željezne stupove koji služe kao zimske markacije

Na stazi pri nešto strmijem spustu

Ponovo na travnatom dijelu staze

Još jedan pogled na Buško jezero

Nakon pola sata hoda izlazimo na makadamski put

Nakon nekog vremena izlazimo s makadamske ceste na polegnuti travnati dio staze

Pogled unazad na vrh i greben Tušnice

Konačno, u 16 h i 54 minute stižemo do Sportsko rekreacijskog centra Kamešnica, gdje nas čeka večera, koju su nam priredili planinari HPD Kamešnica iz Livna. Nakon večere nastavljamo vožnju do Rame - Prozora i Etno sela Remić – Menjik. Na vidikovcu iznad Ramskog jezera zaustavljamo se kako bi napravili pokoju fotku prelijepog Ramskog jezera.

Pogled s ceste (vidikovca) na Ramsko jezero

Ramsko jezero - s iste pozicije kao i orethodna slika

Dolazak u Etno selo Remić

U nastavku slijedi: gpx tragovi na Google Earthu, na topografskoj karti, vertikalni profil staze, te albuma fotografija koje nisu obuhvaćene ovim putopisom.

Gpx tragovi na Google earthu.

Gpx tragovi na topo karti

Vertikalni profil staze

3D - profil staze

LINK - Album fotografija