Uspon na Kamešnicu- vrh Konj

MAX
MIN

Nedjelja, 07. listopada 2012.
Kamešnica je najistočnija planina Dinarskog lanca uz granicu BiH i Hrvatske. Njezin glavni greben se pruža smjerom istok-zapad, od sedla Vaganj (1173 m) na cesti Sinj-Livno preko Prologa, a na istoku se strmo obrušava spram akumulacijskog jezera Buško blato. Slično kao i na većini Dinarskog lanca, tako se i na Kamešnici hrvatsko-bosanska granica pruža preko prostranih jugozapadnih padina, pa su svi viši vrhovi iznad 1700 m na bosanskoj strani: Najistočniji i najviši je Konj (1856 m), dalje prema sjeverozapadu nižu se nekoliko značajnijih vrhova - Kamešnica (Kurljaj-1809 m), Bliznički Brig (1690 m), Garjata (1773 m), te Burnjača (1770 m) i još nekoliko nižih vrhova ispod 1700 m – Planinica (1612 m), Kolebajka (1535 m) i Trovrsi (1645 m).

Južni dalmatinski vrhovi na hrvatskoj strani Kamešnice niži su od 1600 m, a najviši je vrh na hrvatskoj strani Glavaš (1308 m). Kamešnica je planina koja očarava svojom pitomošću, ljepotom travnatih visoravni i šumskim pokrovom bukve i jele. Tu su mnogi izvori, špilje, vrtače, dolci, kameni vrhovi i okomite stijene kakve susrećemo u Alpama, ali i mnoštvo kraških travnatih vrhova prošaranih travom i kamenjarom. Vidici s grebena Kamešnice za bistrog vremena osobito nakon bure su nezaboravni. Prema jugoistoku vidi se Hercegovina s dolinom Neretve, a prema jugozapadu Damacija i jadranski otoci.

Greben Kamešnice

PRISTUP AUTOMOBILOM (do Podgradine)
Drugi dan, 07. 10. 2012, našeg boravka u livanjskom kraju predviđen je za uspon na Kamešnicu – vrh Konj. Poslije jutarnjeg doručka u 7 h i 45 minuta krenuli smo osobnim automobilima od hotela Park Livno u pravcu Splita. 20 km vožnje dolazimo do sela Podgradina, gdje kod pumpe skrećemo desno do izvora Ozrin, od kuda je ishodišna točka za uspon na Kamešnicu. Predviđeno vrijeme uspona 4 sata. Nama je trebalo 4 sata i 45 minuta uz sve odmore i zastajkivanja, kojih nije bilo malo. Našem usponu na Kamešnicu pridružilo se još 5 članova PD Cincar Livno, kao naši domaćini i vodiči  u sastavu: Kamilo Tomić, Tomislav Čečura, Dražen Dolić, Željko Milanović i Nasko Jeleč_Nazif. Prije uspona zajednička fotka sa našim domaćinima.

ISHODIŠTE POHODA – SMJER KRETANJA (s karakterističnim putnim točkama)
Podgradina – izvor Ozrin (733 m), Pl. dom Pešino vrilo (1400 m), vrh Konj (1856 m). Povratak istim putom do Podgradine (733 m). Ukupna dužina staze 11,4 km. Vrijeme gpx traga 5 h. Minimalna visina 733 m, maksimalna 1855 . Visinska razlika pri usponu 1205 m, pri silasku 1204 m. Visina polazišta 740 m. Visina odredišta 1856 m. Prosječan nagib 28%.

 

Izvod iz analize gox traga

Zajednička fotografija

Uspon na Kamešnicu započinjemo iz sela Podgradina od izvora Ozrin u 8 h i 35 minuta. Na samom početku staza se lagano uspinje kroz nisko raslinje i makiju.

Na samom početku uspona sa našim domaćinima i vodičima. Nakon desetak minuta hoda staza nas dalje vodi kroz gustu bukovu šumu uz oštriji uspon.

Na stazi

Na putu prema vrhu, veteran i okorjeli planinar Kamilo Tomić upoznaje nas sa ljepotom Kamešnice i njenim prirodnim bogatstvom, a posebice ističe izvore, koji su nekada od životne važnosti služili lokalnom stanovništvu za napajanje domaćeg blaga, a i divljači.

Kamilo Tomić

Nakon 50 minuta laganog hoda dolazimo do izvora Studeno vrilo. Sam naziv Studeno vrilo dobilo je po izuzetno hladnoj pitkoj vodi. Izvor je mještanima uvijek pružao pitku vodu još iz vremena kada se drvo za ogrjev vuklo na vlastitim plećima ili na konjima i magarcima, kao i za blago. Izvor je okružen gustom bukovom šumom. Danas je izvor Studeno vrilo mjesto gdje planinari i izletnici vole zastati i odmoriti se, kao što to i činimo ovog puta.

Odmor na izvoru Studeno vrilo

Put nastavljamo dalje u pravcu našeg odredišta uz češća manja zastajkivanja, tako u 10 h i 22 minuta dolazimo do još jednog izvora. Pešino vrilo je treći izvor na putu prema vrhu Kamešnice, i ono je kao i prethodna vrila služilo domaćem stanovništvu kao izvor pitke vode. Usput doznajem, kako se nekada mjesecima boravilo na Kamešnici i kako je upravo ovo vrilo služilo za napajanje stoke koja je bila na ispaši na Kamešnici. Nažalost, danas toga nema više.

Izvor Pešino vrilo

Malo dalje od izvora Pešino vrilo 2007 godine sagrađena je planinarska kuća Pešino vrilo n/v 1400 m. Danas je dom otvoren za sve planinare, izletnike i za sve ljude dobre volje i ljubitelje prirode i planina. Gradnju doma iniciralo je PD Kamešnica, koji su i sami uložili puno truda i pridonijeli bržem završetku kuće.

Zajedno ispred planinarske kuće Pešino vrilo

Nakon kraće pauze i okrijepe, nastavljamo put dalje. Od doma staza naglo skreće desno gdje se postupno uzdiže, te okvirno, nakon petnaestak minuta hoda dovodi nas na Goli greben ili na Golu kosu.

Na puto od doma prema Golom grebenu

Sa ovog mjesta po lijepom vremenu (što ovog puta nismo te sreće) otvara se prekrasan pogled na Buško jezero i okolna sela.

Sa ovog mjesta po lijepom vremenu otvara se prekrasan pogled na Buško jezero i okolna sela.

Od Gole kose staza skreće lijevo  i po serpentinama se strmo uzdiže po travnatom predjelu.

Na travnatom dijelu uspona

Drugi dio staze nešto manje od polovine puta vodi otvorenim dijelom planine Kamešnice bez šume i niskog raslinja. Pola sata hoda od Gole kose izlazimo na vršni dio kamenitog_krškog hrbata u kombinaciji sa zelenim oazama trave.

Izlazak na vršni dio hrpta i pogled na Buško jezero

Po hrptu prema vrhu – u pozadini Buško jezero

Pred sam vrh dio staze vodi preko polegnutog travnatog dijela.

Travnati dio staze pred sam vrh

Na najviši vrh Kamešnice Konj (1856 m), dolazimo u 11 h i 50 minuta. Najljepša nagrada dolaskom na vrh, za lijepa vremena, je svakako, predivan pogled na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, pogled prema Jadranskom moru i otocima, te prema Sinjskom i Livanjskom polju, kao i prema ostalim vrhovima i planinama sa kojima je Kamešnica okružena.

Na vrhu se nalazi geodetski kamen na kojem je napisan naziv vrha i nadmorska visina. Tu je uzidani žig i željezni tuljac u kojem se nalazi bilježnica u koju se upisuju imena sudionika pohoda. Po ustaljenom običaju, neizostavno, slijedi i zajednička fotografija.

Zajednička fotografija na vrhu Konja

Tomislav, Željko i Dražen_naši vodiči i domaćini (Nedostaje Kamilo i Nasko)

Na vrhu Konja

Na vrhu se zadržavamo 35 minuta, to vrijemo smo iskoristili za odmor i ručak. Ispunjeni zadovoljstvom zbog dolaska na vrh, laganim korakom silazak smo započeli u 12 h i 30 minuta istim putom kojim smo i došli. Nekoliko fotografija sa puta pri silasku:

Pogled na Buško jezero

Na povratku

Početak i kraj puta je izvor Ozrina

Silazak sa vrha do sela Podgradina trajao je 3 sata i 10 minuta.

Čekamo sa našim domaćinima da se svi skupimo i da krenemo prema domu Kruzi podno planine Cincar, gdje ćemo prenoćiti i sutradan izvršiti uspon na Cincar. Vožnju automobilima nastavljamo prema Livnu, zatim iznad samog grada cesta se odvaja prema zaravni Kruzi i od kuda vožnju nastavljamo po makadamskom putu do planinarskog doma Kruzi. Ovim putem je moguć pristup osobnim automobilom do doma, no, međutim, na jednom manjem dijelu cesta je dosta oštećena i zahtjeva laganu i pažljivu vožnju. Zbog toga vožnja po makadamskoj cesti trajala je 55 minuta.

Pogled na grad Livno sa makadanske ceste

Na putu prema domu napravio sam nekoliko panoramskih slika, smatram, da ih trebam podijeliti sa svima onima koji posjećuju ovu planinu.

Pogled na planinu Cincar

Planinarski dom Kruzi

Na samom ulazu u dom na vratima dobrodošlicu iskazale su nam tri predivne domaćice.

 

Mila, Neda i Vinka

Po dolasku u dom slijedi upoznavanje sa domaćinima, te smještaj i razgledavanje doma. Kako sam ovdje prvi put, sve mi je lijepo i zanimljivo. Hodam okolo i neprekidno škljocam sa foto kamerom, kako ne bih nešto bitno propustio. Upoznajem se sa predsjednikom PD Cincar sa gospodinom Ivom Čekom i koristim priliku sa napravim jednu fotku u njegovu društvu.

U društvu sa Neviom i Čekom

Planinarski dom Kruzi pod planinom Cincar nalazi se na 1265 metara nadmorske visine. Gradnja doma započela 2004 godine, a završena 2008 godine. Nakon četverogodišnjeg vlastitog napornog rada, velikoga truda i odricanja, uz svesrdnu pomoć velikog broja donatora, a posebice Mirjane i Vlade Gelo, na prostranoj zaravni Kruzi u podnožju Cincara zablistala je prekrasno građevina. Ponos mjesnog Planinarskog društva Cincara i njegovog predsjednika Ive Čeke, kao i svih mještana ovoga kraja. Dom je sagrađen sa puno ljubavi i žara. Vrlo je funkcionalan i skladan. Sagrađen je kao prizemnica sa katom, te posjeduje malo potkrovlje. U prizemlju se nalazi dnevna soba, kuhinja s blagovaonicom, smočnica i dva sanitarna čvora. Na katu se nalaze dvije podjednako velike sobe koje omogućavaju komotan smještaj sa 40 ležaja. U malom potkrovlju još 10 ležaja. 

Nakon smještaja i razgledavanje doma, dobrodošlicu su nam iskazali naši domaćini u sastavu: Ivo Čeko, Vinka i Josip Trboglav, Mila i Branislav Gragovac, Neda i Franko Knežević, Dražen Dolić i Nasko Nazif jeleč, te nas nesebičnim zalaganjem bogato počastili sa večerom počevši od aperitiva, predjela, glavnog jela, do deserta. Sve same domaće delicije livanjskog kraja. Kao raritet svega toga i točka na "i" na kraju posluženi smo sa posebno i rijetkom delicijom riječnim rakovima. Vrhunac gastronomske ponude kojom se ne mogu pohvaliti ni najbolji restorani i hoteli sa 5 zvjezdica. Večer smo nastavili zajedničkim druženje uz pjesmu do kasno u noć.

Nekoliko slika, kako bi se moglo pokazati barem djelić tog atmosfere.

Vrijeme večere

Vrijeme večere

Nakon večere dolazi posebna delicija_riječni rakovi.

Riječni rakovi

Nakon kušanja ove delicije slijedi zabava i veselje uz pjesmu.

Raspoloženi kvartet

Raspjevani Mila i Josip

Duo Pegla

Vrijedne domaćice

Koristim ovu priliku da se još jednom u svoje ime i u ime PD Knezgrad zahvalimo našim domaćinima koji su nas tako lijepo dočekali i ugostili. Sve što su učinili, učinili su to sa veseljem, dušom i srcem kako bi naš boravak bio što ugodniji.

Nadam se, da ćemo uskoro moći uzvratiti gostoprimstvo, vašim dolaskom na tradicionalni pohod na Marunadu.

Čekamo vas!

U nastavku slijedi: gpx tragovi na Google Earthu, na topo kari, vertikalni profil staze, te link na galeriju fotografija koje nisu obuhvaćene ovim putopisom.

Gpx tragovi na Google Earthu

gpx tragovi na topo karti

Vertikalni profil staze

3D - profil staze

LINK - Album fotografija