NA PUTU DO LIVNA - izlet i planinarenje u Bosni i Hercegovini

Subota, 06. listopada 2012
PD Knezgrad Lovran organiziralo je izlet u Bosnu i Hercegovinu od 06 do 08. listopada 2012., posjet Livnu i uspon na Kamešnicu i Cincar. Vodič izleta Adriano Kosmić. Na izlet se prijavilo 18 planinara i planinarki. Planinarski izlet osmišljen je na sljedeći  način:

Privi dan - 06.10. 2012. - posjet Sinju i Svetištu Gospe Sinjske, zatim dolazak u Livno i upoznavanje grada i starogradske jezgre.

Drugi dan -  07.10.2012. - predviđen za uspon na Kamešnicu – vrh Konj i

Treći dan -  08.10. 2012 - predviđen je za uspon na Cincar.

Prijevoz je organiziran sa 5 osobnih automobila. Polazak iz Lovrana u 7 sati i 30. Vožnju nastavljamo preko Senja na Žutu Lokvu,  dalje autoputom do Splita_izlaz Dugopolje, do Sinja, dalje  na Trilj, ulazak u BiH preko graničnog prijelaza Kamensko. Vožnju dalje nastavljamo cestom koja prolazi južnim rubom Buškog akumulacijskog jezera preko Podgradine do Livna. Vožnja od Lovrana do Livna trajala je 5 h i 30 minuta. Dužina puta 460 km. Na putu prema odredištu prvo zaustavljanje na OMV benzinskoj postaji Janjče, gdje slijedi marenda i osvježenje.

Vrijeme marende

Uz još jedno zaustavljanje u Sinj dolazimo u 12 sati. Parkiramo automobile i nastavljamo pješke na Stari Grad.

Na početku podnožja brda.

crkva Sv. Mihovila

Sa vrha tvrđe pruža se prekrasan pogled na Sinj

Pogled na panoramu Sinja

Na kamenoj litici staroga Grada po kojoj je, po predaji, u noći na 15. kolovoza 1715. godine hodala žena obasjana čudnim svjetlom i tako utjerala strah u kosti turskim osvajačima, a malobrojnim iscrpljenim braniteljima Sinja ulijevala veliku snagu i samopouzdanje. Uz samu crkvicu na vrhu Starog grada od 2008. godine nalazi se brončani kip Gospe Sinjske, djelo akademskog kipara Josipa Marinovića.

Brončani kip Gospe Sinjske

Zajednička fotka

2004. godine od podnožja brda do same crkve na vrhu započeto je uređivanje Križnog puta  sa 14 postaja, na kojima su skulpture izradili eminentni hrvatski kipari. Do sada je postavljeno 10 skulptura Križnog puta.

Na Križnom putu prva skulptura  (Isus osuđen na smrt)

Spuštamo se sa vrha tvrđe_starog Grada i odlazimo u svetište Gospe Sinjske.

Ispred svetišta Gospe Sinjske

Nakon obilaska crkve i razgledavanje grada došlo je vrijeme ručka. U 14 sati okupili smo se svi na ručku u restoranu_konobi „Zorica“ u Sinju.

Vrijeme ručka

Restoran „Zorica“ napuštamo u 15 h i 30 minuta, na putu prema parkiranim automobilima, nekoliko slika:

Na putu do automobila

Brončana kip Alkara na konju

Od Sinja vožnju dalje nastavljamo preko Trilja. Granični prijelaz Kamensko prolazimo brzo i bez zadržavanja. Na putu prema Livnu vozimo se uz rub akumulacijskog jezera „Buško jezero“.

Buško jezero snimljeno iz automobila

U Livno ispred hotela Park stižemo u 17 h i 10 minuta. Tu su nas dočekali domaćini PD Cincar iz Livna gospodin Jozo i Dražen.

Naš domaćin Jozo

Slijedi smještaj po sobama, te obilazak grada sa našim domaćinima, zatim došlo je vrijeme večere.

Vrijeme večere u hotelu Park

Po završetku večere odlazimo ponovo u obilazak grada i kafića, te povratak u hotel i odmor poslije dugog putovanja. Sutra nas čeka uspon na Kamešnicu.

LINK - Album fotografija