Klein Matterhorn - Breithorn (4164m)

MAX
MIN

Srijeda, 19. lipnja 2019.

Breithorn - (njemački – široki rog) je planina – grebenski lanac u Peninskim Alpama s najvišim istoimenim vrhom- Breithorn s nadmorskom visinom 4164 m, smješten na granici Švicarske i Italije. Leži na glavnom lancu Alpa na pola puta između Matterhorna i Monte Rosa - nastavak masiva Monte Rosa. Ovaj se grebenski lanac pruža u smjeru istok – zapad u dužini od 3 km. Na tom grebenu Breithorn ima 5 vrhova - svi iznad 4000 m, od kojih je najviši Breithorn (4164 m) na kraju zapadnog grebena, Srednji vrh 4159 m, Istočni Breithorn 4106 m, Zapadni blizanac Breithorn 4139 m, te Roccia Nera 4075 m.  

Južne padine Breithorna umjereno su strme s najvišim nagibom od 35- 40 stupnjeva, uglavnom pri vršnom dijelu prije samog izlaska na greben po kojem se dolazi na vrh,  dok se sjeverna strana strmo obrušava do 1700 m.

Pogled na Breithorn od Klein Matterhorna

PRISTUP VOZILOM (do Zermatta – Švicarska)
Iz Hrvatske treba voziti do Venecije i prije ulaska u grad skrenuti na autoput A4 u smjeru Milana. Kada se prođe Milano slijediti i dalje cestu A4 do Novare, gdje treba uzeti put  SP 229, 71, 21 i 176 do Gozzano. Od Gozzana dalje nastaviti cestom SS33 do Zwischbergen (granica između Italije i Švicarske). Od tu se vožnja nastavlja cestom 9 do  Täsch-a. To je posljednja stanica za vozače automobila.

Vlakovi Matterhorn Gotthard Bahn (MGB) dovoze goste i njihovu prtljagu do sela Zermatta brzo i udobno. Putovanje duž 5 km traje 12 minuta. Prijevoz je moguć i autobusima vožnja traje 20 minuta ili taksijem. Od Zermatta do Kleim Matterhorna - ishodišne točke pohoda za uspon na Breithorn, treba koristiti žičare.
Cijena povratne karte je 100 SFr. Prva žičara vozi do vrha Trockener Steg. Tu treba prijeći na gondolu koja vozi do ispod vrha Klein Matterhorna. Nakon prolaska kroz tunel, dolazi se do Breithornovog platoa, od kuda se dalje nastavlja trećom žičarom do pod Klein Matterhorn (3829 m). Od tu se dalje može popeti željeznim stepeništem na vrh Klein Matterhorn ( 3883 m).

ISHODIŠTE POHODA (s karakterističnim putnim točkama)
Klein Matterhorn (3883 m), ledenjačka visoravan Breithorn (3780 m), Vrh Breithorn (4164 m). Silazak istim putom do Klein Matterhorn (3883 m). Ukupna dužina puza 6 km. Vrijeme traga 3 h i 22 minuta (uspon 2 h i silaska 1 h i 22 minuta). Minimalna visina 3779 m, maksimalna  4154 m. Visina polazišta 3883 m. Visina odredišta 4164 m. Prosječan nagib 15%.

Izvod iz analize gpx traga

Opis puta

U Zermatt,  Jure i ja stigli smo 18.06.2019. u ranim popodnevnim satima, dovoljno vremena za obilazak grada, restorana i trgovina.  Noćenje u Matterhorn hotelu, od kuda se iz sobe lijepo vidi Matterhorn. Drugi dan 19.06.2019. ustajanje u 6 h, doručak, pripreme i polazak prvom vožnjom žičare u 8.30 iz Zermatta do zadnje postaje žičare na Klein Matterhorn (3829 m). Od tu se dalje može popeti željeznim stepeništem na vrh Klein Matterhorn (3883 m), što smo i učinili.

Naime, od Zermartta do Kleim Matterhorna - ishodišne točke pohoda za uspon na Breithorn, treba koristiti žičare. Cijena povratne karte je 100 SFr. Prva žičara vozi do vrha Trockener Steg. Tu treba prijeći na gondolu koja vozi do ispod vrha Klein Matterhorna. Nakon prolaska kroz tunel, dolazi se do treće žičarom koja dalje vozi do pod Klein Matterhorn (3829 m).

Pogled iz sobe hotela Matterhorn na istoimeni vrh Matterhorn

Pogled iz sobe hotela Matterhorn na Breithorn i vrh Matterhorn

Pogled na Zermatt s balkona sobe hotela Matterhorn

Na putu kroz grad do žičare

Pogled na impresivan vrh Matterhorn iz Zermatta

Pogled na Breithorn s druge postaje žičare

Pogled s žičare na Zermatt

Stepenište po kojem se dolazi na vrh Klein Matterhorn (3883 m)

Skijaška staza koja vodi do Gobba di Rollin (3899 m)

Normalna ruta za uspon na Breithorn kreće od zadnje stanice žičare Klein Matterhorn, od koje dalje započinje i vučni lift sa sidrima prema Gobba di Rollin (3899 m) – najvišem skijaškom objektu u Alpama. Uspon na Breithorn  je lijepa i ne zahtjevna  planinarska tura – idealna prilika za aklimatizaciju prije uspona na više vrhove i za sve one planinare koji bi htjeli pomirisati zrak iznad 4000 tisuće metara, a da pri tome ne ulože previše truda. To je jedan od razloga da je ovaj vrh veoma posjećen od mnogih planinara, turno skijaša i alpinista. Usponi sa sjeverne strane su zahtjevni, a kvalificirani po težini kao uspon na Matterhorn. Po međunarodnoj ljestvici UIAA vrh Breithorn ocjenjeni je težinom F– (facile ili lagano).

Međutim, već sama njegova visina od 4164m nosi dovoljno opasnosti. Poznata je činjenica, da se vremenski uvjeti na velikim visinama mogu u svakom trenutku promijeniti, što može dovesti do nepredviđene opasnosti. Neiskusni i neoprezni planinari u slučaju lošeg vremena mogu upasti u nekoliko problema kao što su (magla, oluja, mećava, slaba vidljivost te lako se izgubiti u nepreglednom carstvu bjeline snijega i leda) kao i neopreznost kretanja ledenjakom ili vršnim djelom od urušavanja snijega ili propadanja, pokliznuća te propadanja u skrivene ledenjačke pukotine, nevidljive izvana.

Od žičare Klein Matterhorn, Jure i ja pohod započinjemo u 9 h i 45 minuta. Planinarska ruta u prvom dijelu vodi skijaškom stazom okvirno 300 metara, nakon toga  skreće lijevo na Breithornov plato. Ovaj prvi dio uspona je ravan uz blagi spust i nakon  1 km doseže najnižu točku ovog uspona (3779 m). Nakon toga staza u velikom polukružnom luku nastavlja blagim nagibom sve do podnožja planine.

Od Klein Matterhorn_a pogled na Breithorn i na vrhove Polux i Kastor

Na početku uspona na skijaškoj stazi ispred Klein Matterhorna

Na stazi uz minimalan nagib

Pogled unazad na Klein Matterhorn

Zajednička fotografija - na položenom dijelu staze u pozadini Klein Matterhorn

Pogled sa staze na Polux i Kastor

Na završetku Breithornovog platoa dolaskom u podnožje planine od kuda započinje penjanje sve strmije po snježno ledenim padinama uz serpentine uz nagib 35°- 40°. Na ovom strmom dijelu hodamo polako i oprezno kako ne bi došlo do proklizavanja. Staza nas dovodi na zapadni vršni greben po kojemu dolazimo na vrh Breithorna (4164 m) u 11 h i 47  minuta. Za uspon nam je trebalo 2 h i 2 minute, za silazak istim putom 1 h i 22 minuta.

Po dugim serpentinama prema vršnom grebenu

Podno vršnog grebena – u pozadini vidi se Matterhorn

Zahvaljujući lijepom i sunčanom danu s vrha se pruža jedinstven i nezaboravan pogled na Matterhorn na božanske vrhove Alpa poput Mont Blanca, Monte Rose, Lyscama, vrhove Kastora i Poluxa. Lijepo se vide snježni dijelovi Italije, Švicarske i Francuske.

Na zapadnom grebenu – prema vrhu

Zajednička fotografija na vrhu Breithorna (4164 m)

Nakon fotografiranja i uživanja u lijepim panoramskim vidicima, spust nastavljamo istim putom do Klein Matterhorn, gdje i završava ova lijepa planinarska avantura uspona na Breithorn.
U nastavku slijedi: gpx tragovi na Google Earthu, na topo karti, vertikalni profil staze te link – albuma fotografija koje nisu obuhvaćene ovim putopisom.

Gpx tragovi na Google Earthu

Gpx tragovi na topo karti

Vertikalni profil staze

LINK – Album fotografija