Staza 7 slapova rijeke Mirne - Buzet

MAX
MIN

Nedjelja, 04. ožujka 2018.
Pisanje ovog bloga počet ću sa stihovima (zadnjom kiticom) „Pjesme o Istri“ - Vladimira Nazora.

Istro naša, majko naša,
u srcu te nosim svom; 
najljepša si za me zemlja
na tom moru Jadranskom.

Rijeka Mirna (tal. Fiume Quieto, lat. Ningus Flumen), nalazi se na području poluotoka Istre, duga je 52 km. Izvire u jugozapadnom dijelu Ćićarijskog pobrđa. Razgranato izvorište je na visini 250 m u usječenim jarcima, nešto južnije od Huma i zaseoka Erkovčići. Nakon 11 km u smjeru Buzeta njezin gornji, kanjonski tok spušta se u dolinu ispod grada na 52 m nadmorske visine. Od Buzeta do ušća ulijeva se u Jadransko more (zaljev Luka Mirna) 3 km zapadno od Novigrada. Na tom dijelu tok rijeke ima vrlo blagi pad pa je za srednjega vodostaja razmjerno miran, po čemu je vjerojatno rijeka dobila ime.
Glavni pritoci: Draga - Rečina, Butoniga (Botonega, Brtonigla) i Bračana (Bracan). Teče kaskadno kanjonom kroz vapnenac i fliš -  (fliš- je nataloženi sediment nastao od krupnozrnatih i sitnozrnatih stijena različita sastava i veličine zrna), na taj način stvarajući niz što većih, što manjih slapova, od kojih ćemo sedam spomenutih slapova vidjeti. Kraj Istarskih toplica rijeka Mirna izdubila je 200 m dubok kanjon. U donjem dijelu toka rijeka je kanalizirana već 1631., a močvarišta uz nju melioriraju se i obrađuju. Bliže moru voda je slana i bočata, jer u nju prodire plimni val. Vrela rijeke kaptirana su za potrebe Istarskoga vodovoda.

3. slap - Vela peć, visok 35 m

PRISTUP VOZILOM (do naselja Sv. Ivan u Buzetu)
Iz Ike krenuli smo u 7  i 30 minuta prema tunelu Učka. Izlaskom iz tunela ulazimo u Istarsku županiju. Vožnju nastavljamo do skretanja za Buzet i Lupoglav (naplata tunelarina -30 km). Od naplatnih kućica nastavljamo preko Lupoglava do Buzeta. Prije ulaska u Buzet, kod OMV benzinske postaje skrećemo lijevo u naselje Sv. Ivan do velikog parkinga koji služi za potrebe Pivovare i Vodovoda. Automobile parkiramo ispred mosta kojim se prelazi rijeka Mirna. Most je ujedno i ishodišna točka pohoda.

ISHODIŠTE POHODA ( s karakterističnim putnim točkama)
Uobičajeno polazište za stazu 7 slapova je most rijeke Mirne (47 m), 1 Slap - Zagon (75 m), 2. slap - Bačva (80 m), 3. slap - Vela peć (130 m), 4. slap - Mala peć (175 m), Napolenov most (185 m), 5. slap - selo Kotle (165 m), 6. slap - Zelenšćak (130 m), 7. slap - Grjok (115 m), te Buzet ishodišna točka ( 47 m). Dužina staze 15 km. Vrijeme gpx traga 5 h i 05 minuta. Minimalna visina 47 m, maksimalna 285 m. Visinska razlika pri usponu 604 m, pri silasku 658 m. Visina polazišta 47 m. Visina odredišta 165 m. Prosječan nagib 11%.

Izvod iz anailize gpx traga

Ova atraktivna staza (ne preteška) prava je poslastica za ljubitelje netaknute prirode. Od izvora do Buzeta ne može se reći da je rijeka Mirna „Mirna“. Tu se priroda poigrala kroz razigrana korita rječice Drage i rijeke Mirne, oblikujući mala jezerca, brzake i slapove. No, jedan od najljepših ukrasa Mirne su tzv. „ kotle“, neobična udubljenja u obliku kotlova koja je voda izrezbarila u koritu rijeke.
Pohod započinjemo od mosta na Mirni kod Istarskog vodovoda. Staza kreće uzvodno s njene lijeve – sjeverne strane. Nakon prijeđenih 1,4 km  i 20 min laganog pješačenja, dolazimo do rječice Drage

(Pivke ili Male Rečine), gdje se ulijeva u Mirnu. To je mjesto gdje se spajaju i dva impresivna kanjona što je bilo uočljivo već na početku pješačke staze od Buzeta. Tu se odvajamo od rijeke Mirne i ulazimo u uski kanjon i korito rječice Drage. Na ulasku u kanjon na stijeni s lijeve strane postavljene su čelične sajle u obliku male ferrate, koju sam i sam isprobao. Nije neophodno je prolaziti, budući staza ide podno stijene. Staza je obnovljena i lijepo uređena. Uska put vodi nas uz samu vodu, pa i preko nje obnovljenim mostom, te ispod impresivnih stijena koje privlače iskusne penjače - alpiniste. Uz stazu s desne strane potoka susrećemo napuštena okna starih rudnika ugljena, u koje  možete i zaviriti ako uza sebe imate baterijske svjetiljke. Najteži dijelovi ove staze osigurani su zaštitnim čeličnim sajlama koje nam olakšavaju uspon.

Na parkiralištu ispred mosta na rijeci Mirni – spremni za pohod

Na početku staze.

Pogled unazad na Buzet

Mini ferrata na ulasku u kanjon rječice Drage

Prelazak preko potoka - obnovljen Komarov most

1 Slap - Zagon (75 m)

Okno rudnika

Na obnovljenom dijelu staze

2. slap - Bačva (80 m)

Zeleno-plavo jezero (125 m)

3. slap - Vela peć (n/v 130 m). Najveći je slap na rječici Draga (Rečini)
Rječica Draga, jedna je od sastavnica – pritoka rijeke Mirne. Teče istočno od mjesta Selca, vodu skuplja iz Čiriteškog polja. Draga nije duga, izgradila je kanjon između brijega Kuk i Cunjskog brijega, te produbila korito čije su strane visoke oko 40 metara. Uz to, Draga tvori i dva vodopada, Malu peć visoku oko 5 metara i najveći istarski vodopad Velu peć visoku oko 35 metara. Ona tvori i nekoliko spilja i pećina iz kojih su kovači iza Drugog svjetskog rata iskopavali ugljen kojeg su koristili pri kovanju.
Od 3. slapa slijedi uspon  50-tak metara strmom stazom po serpentinama. Ovaj dio puta osiguran je sajlama, a pri vrhu i malim aluminijskim gazištima. Izlaskom iz kanjona na greben, otvara se lijep vidik na stijene kanjona i na Buzet. Slijedimo šumsku stazu pri laganom spustu, gdje ubrzo prelazimo korito rječice Drage. Na tom mjestu staza oštro kreće ulijevo i uz korito potoka dovodi nas do 4. slapa. – Mala peć. To je prekrasan slap visok 5 m s manjim lijepim jezercem.

Na stazi iznad 3. slapa

Aluminijska gazišta olakšavaju prelazak preko mokre stijene

Izlaskom iz kanjona na greben otvara se lijep pogled na stijene kanjona i na Buzet

4. slap – Mala peć

Zajednička fotka na 4. slapu  - Mala peć

Nakratko vraćamo se istim putom do raskrižja. Tu napuštamo korito rječice Drage, nastavljamo  desno šumskom stazom koja nas vodi do mjesta Selce. Od njega krećemo u smjeru jugoistoka makadamskim putom preko Obešenjaka koji vodi između šume i obrađenih polja, te nas dovodi do Vale i „Napoleonovog mosta“. Od mosta prema istoku rječica nosi naziv Pivka. Nakon kraćeg zadržavanja i fotkanja slijedimo markirani put kojim dolazimo do oronulih kamenih kuća obrasle bršljanom u selima Glistonija i Šćaveti, napuštenim zaseocima Blatne Vasi. Tu dosežemo najvišu točku na stazi (285 m). Nakon otprilike jednog kilometra blagog puta stižemo do Kuhara, još jednog zaseoka Blatne Vasi, u čijim živopisnim kamenim kućama ljudi žive potpuno u skladu s prirodom. Od sela Kuhari preostalo nam je još 2 km do Kotli (45 minuta).

Mjesto Selce

Staza prolazi uz šumu i obrađena polja

Napoleonov most (190 m)

Ruševina u zaselku Šćaveti

Na stazi prema selu Kuhari

Ulazak u selo Kuhari

Dolazak u Kotle

SELO KOTLI:
Otkud selu ime Kotli? Među stanovništvom Humštine rašireno je mišljenje da ime dolazi od toga što je voda tu u kamenom koritu rječice izlokala – izdubila manje ili veće udubine koje oblikom podsjećaju na kotle – posude kakve su se u seoskim domaćinstvima koristile za kuhanje u ognjištima. U prštavim slapićima voda se prelijeva iz jednog »kotla« u drugi te se na posljetku slijeva niz visoku stijenu i sakuplja u velikom prirodnom bazenu zvanom Slap, iznad kojeg stoji stara mlinica, nažalost, sada zapuštena. 

Iako se sastoji od samo petnaestak kuća, staro selo Kotli jedno je od najprivlačnijih izletišta u središnjoj Istri. Smješteno je istočno od Buzeta, u travnatoj dolini Rečine, čije vode, nakon spajanja s pritokom Dragom, dalje teku kao Mirna, najduža i najpoznatija istarska rijeka. Rečina je službeno ime pod kojim je rječica označena na većini zemljovida, ali stanovnici koji uz nju žive zovu je Mirna. Kada se u proljeće na Učki i Ćićariji počnu topiti snjegovi te nakon obilnih kiša, njezinim koritom poteče bujica vode, a krajem ljeta, nakon dugotrajnih suša, može posve presušiti. 

5. slap – Kotli

Pogled na mlinicu i 5. slap – Kotli

Unutar mlina

Ovako izgleda slap 5. – Kotli kada je vodostaj nizak (prilikom moje zadnje posjete 17.03.2016.)

Vrijeme ručka i osvježenja u konobi Kotlić u Kotlima

Nakon 50 minutne pauze i razgledavanja živopisnog mjesta Kotle uslijedio je povratak kružnom turom preko slapova 6 -Zelenšćak i  slapa 7.  – Grjok do Buzeta. Od Kotli, 200 m dalje dolazimo do raskrižja putova: lijevo odvaja se put kojim trebamo nastaviti (Zelenšćak, Grjok i Buzet), desno odvaja se put kojim smo došli. Od ovog križanja široki kolni put vodi prema Buzetu. Na tom putu pored slapa  6 i 7, treba pregaziti rijeku Mirnu na tri mjesta. Pošto je vodostaj visok, postoji bojazan da će biti problema oko prelaska Mirne, što se i obistinilo. Od Kotli laganim hodom nakon 2 km stižemo do 6. slapa – Zelenšćak.

Na putu prema Zelenšćaku slapu 6

6. slap – Zelenšćak

7. slap – Grjok

Od ovog slapa put vodi kroz šumu i nakon petnaestak minuta hoda stižemo do kapelice, odatle još 10 minuta stižemo do prvog prelaska preko rijeke Mirne. Zbog kišnog vremena i otapanja snijega vodostaj rijeke Mirne je visok i nije ga lako pregaziti, a da se ne smočiš. Prvi prelazak bio je težak ali učinkovit nije  trebalo izuvati gojzerice i čarape, što u slijedeća dva prelaska nije bio slučaj. Trebalo se izuti i bosonogi gaziti rijeku.

Ovaj prelazak bio je izazov i prava avantura. Stoga, nekoliko fotografija koje svjedoče o tom slavnom prelasku „Preko vode do slobode“.

Kapelica smještena na prostranoj livadi. U odnosu na 2016 godinu kapelica je obnovljena

Prvi prelazak preko rijeke Mirne prošao je uredno bez izuvanja gojzerica

Malo se ugazi u vodu, ali nije strašno

Na stazi prema Buzetu

Drugi prelazak rijeke Mirne.

Na drugom prelasku Mirne vodostaj je vrlo visok i nije išlo bez izuvanja i bosonogi do koljena na drugu stranu

Nekima je bilo i zabavno

Čuju se povici nije hladno, a zubi cvokoću

I posljednji mohikanac prelazi

Preko polja do trećeg prelaska rijeke Mirne, koja nije premoštena mostom

Treći prelazak rijeke Mirne je zapravo najdublji. Na mjestima je  voda iznad koljena.

Glavu gore i gazi, neka se vidi snaga, radost i mladost

Prelazak rijeka Mirne, ovog puta preko mosta

Na stazi nizvodno prema Buzetu

I na kraju zaslužena večera

U nastavku slijedi: gpx tragovi na Google Earthu, na topo karti, vertikalni profil staze, te link  - album fotografija koje nisu obuhvaćene ovim blogom.

Gpx tragovi na Google Earthu

Gpx tragovu na topo karti

Vertikalni profil staze

3D - profil staze

LINK - Album fotografija