DINARA_ Planinarska kuća Pume – Sutina_ 08.07.2017

MAX
MIN

Subota, 08. srpnja 2017.

Treći dan našeg boravka na Dinari predviđen je za silazak od pl. kuće Pume do Sutina i povratak doma. Ishodišna točka  pohoda je planinarska kuća Pume. Ova kuća smještena je u blizini Velike Duvjakuše podno Rosića glavice na 1630 m nadmorske visine - najviši planinarski objekt u RH. To je zidana katnica kapaciteta 20 ležaja u potkrovlju. U prizemlju se nalazi opremljena velika kuhinja s blagovaonicom sa zatvorenom verandom u kojoj je smještena cisterna s pitkom vodom. Ispred kuće je nadstrešnica s velikom ograđenom terasom s prekrasnim vidicima koji se pružaju od najviše planinarske kuće u Hrvatskoj.

Planinarska kuća Pume

ISHODIŠTE POHODA – SMJER KRETANJA (s karakterističnim putnim točkama)
Planinarska kuća Pume (1630 m), raskrižje- Kozja jama (1126 m), kraj planinarske staze i početak makadamskog puta, koji vodi za Sutin (596 m). Dužina staze 6,8 km. Vrijeme gpx traga 2 h i 40 minuta. Minimalna visina 586 m, maksimalna 1631 m. Visinska razlika pri silasku 1092 m, pri usponu 48 m. Visina polazišta 1630 m. Visina odredišta 586 m. Prosječan nagib 7%.

Izvod iz analize gpx traga

Opis puta
Nakon jutarnjeg doručka pohod započinjemo u 6 h i 28 minuta. Dobro markirana i ugažena staza vodi blagom nizbrdicom, staza obilazi padine s istočne strane Velike Duvjakuše, nastavlja gotovo polegnuta preko Razvalina prolazi između Ramića torine i Mikurilja, ta nas ubrzo dovodi do prijevoja i  smjerokaza. Nakratko nastavlja preko travnatog proplanka, zatim započinje strmi spust.

Na početka staze

Na blago polegnutom dijelu staze

Na cijeloj dužini ove staze pored klasičnih – postavljene su i zimske markacije

Dolazak do smjerokaza

Dolazak na prijevoj

Sa prijevoja nastavljamo silazak stazom koja vijuga po serpentinama preko kamenite goleti prošarane busenjima trave. Na ovom dijelu staze savladava se značajna visinska razlika. Unatoč tome staza nije teška, budući je majstorski i stručno izvedena putem višestrukih serpentina i na taj način se ublažio teži spust. S ovog dijela staze vidici su prekrasni. Lijepo se vidi Svilaja, Kozjak, Promina,Peručko jezero i Crvene grede. Nakon 1 h i 30 minuta ugodnog hoda i prijeđenih 3,5 km – dolazimo do raskrižja planinarskih putova. Raskrižje – „Kozja jama“ (1126) - Desno odvaja se put za Pl. skl. Josip Goreta (1 h i 30 min.), Ćorin Lacmen i Marin bunar (2 h) -Ravno  Sutin i Ježević.

Slijedimo stazu uz višestruke serpentine

Raskrižje putova

Nakon kraće pauze nastavljamo silazak ugodnom stazom koja ulazi u šumsko nisko raslinje i kamenjar. S ovog dijela lijepo se vide iz blizine Crvene grede, a pogled na Kijevski Bat je fenomenalan.

Na blago polegnutoj stazi kroz kamenjar i nisko šumsko raslinje

Crvene grede

Kijevski Bat

Konačno nakon 2 h i 40 minuta stižemo do mjesta, gdje planinarska staza završava. Tu je postavljeno i raskrižje putova.  Od ove točke nastavlja markirana makadamska cesta prema Sutinu i Ježevićima. Naša današnja tura završava upravo ovdje. Daljnji  plan je posjetiti izvor Cetine i povratak doma.

U nastavku slijedi: gpx tragovi na Google Earthu, na topo karti, vertikalni profil staze, te link albuma fotografija koje nisu obuhvaćene ovim putopisom.

Gpx tragovi na Google Earthu

Gpx tragovi na topo karti

Vertikalni profil staze

 

3D – profil staze

Pogled na izvor od crkve

Izvor Cetine

Na izvoru Cetine

LINK – Album fotografija