U pohodima na vrhove Dinare (treći dan) Planinarsko sklonište Rupe – Cetina (crkva Sv. Spasa)

MAX
MIN

Četvrtak, 09. lipnja 2016.
Treći dan boravka na Dinari predviđen je za silazak s planine od ishodišne točke pohoda - planinarskog skloništa Rupe do izvora Cetine i crkve Sv. Spasa iz 9. Stoljeća. 

Odavno u tri dana nismo prošli toliko slikovitim krajolikom s toliko lijepih i veličanstvenih vrhova s prekrasnim vidicima, planinarskih skloništa, valovitih brežuljaka, travnatih uvala, dolaca, livada, kao  na ovoj trodnevnoj turi Troglavske skupine vrhova. Dinara je ovdje toliko prostrana, široka, tiha, jednom riječi prelijepa i privlačna u svoj toj raskošnoj „pitomoj divljini“. Provedeni trenuci su toliko dojmljivi i upečatljivi, da nismo mogli odoljeti, a da ne damo sebi obećanje da se ponovo vratimo, čim prije.  Nažalost, došlo je vrijeme da se moramo vratiti doma u svakodnevni civilizacijski metež.

Planinarsko sklonište Rupe i Lišanjski vrh

ISHODIŠTE POHODA – SMJER KRETANJA (s karakterističnim putnim točkama)
Planinarsko sklonište Rupe (1363 m), Preočki dolac (1163 m), izvor Cetine (397 m), crkva Sv. Spasa iz 9. st. (384 m). Dužina staze 10 km. Vrijeme gpx traga 3 h i 20 minuta. Minimalna visina 384 m, maksimalna 1363. Visinska razlika pri usponu 53 m, pri silasku 1031 m. Visina polazišta 1363 m. Visina odredišta  (Cetina) 384 m. Prosječan nagim 14%.

Izvod iz analize gpx traga

Planinarsko sklonište Rupe (1363 m). je izgrađeno na zapadnoj strani travnate zaravni podno Lišanjskog vrha. Osnova je metalni kontejner obložen drvom u obliku lamperije. Sastoji se od jedne prostorije u kojoj se nalazi peć i smještaj kapaciteta 6 - 8 ležaja. S južne strane dodana je zatvorena veranda s blagovaonicom. Sa sjeverne strane izgrađena je nadstrešnica sa velikim stolom i klupama za 20 osoba. Na istoj strani nalazi se spremnik s pitkom vodom (kišnicom).

U skloništu je upisna knjiga i žig, kao i knjiga dojmova. PU „Dinaridi“ iz Splita i njeni članovi izgradili i lijepo uredili, te nastavili dalje  upravljati tim skloništem, dok je HPD Zolj iz Vrlike preuzeo obvezu markiranja i održavanja staze Cetina – sklonište Rupe. Otvoreno je 2011. godine za sve planinare i ljubitelje prirode i na taj način omogućen je  višednevni boravak na Dinari - (kao što je naš nezaboravni trodnevni boravak, stoga PU Dinaridi – hvala!).

Unutrašnjost skloništa - smještajni kapacitet od 6 - 8 osoba

Uz sklonište je dograđena zatvorena veranda

Spremni za silazak do Cetina

Nakon jutarnje higijene i doručka spremni smo za pohod. Dobro vidljiva i ugažena staza, lagano polegnuta kreće od skloništa u pravcu istoka  u dužini 400 m do raskrižja putova: lijevo odvaja se staza za Troglav (6 h i 30 min.), Pl. kuća Puma (5 h), desno vodi staza do Cetine (2 h). Od ovog križanja 150 m dalje postavljeno je još jedno raskrižje s istim smjerokazima, jedino što su dodana još dva putokaza - Marin bunar  i za Ježević (4 h i 30 min.). Od  raskrižja staza kreće oštro desno i započinje spust s južne strane po travnatim padinama prošaranim kamenjarom. Nakon 30 minuta laganog hoda i prijeđenih 1,5 km staza gubi na visini 200 m i dovodi nas iznad Preočkg dolca, od kuda se prostire lijepi pogled na napušteno pastirsko naselje i na cijeli Preočki dolac. Spustili smo se do kućica kako bi  vidjeli i stekli neku predodžbu o nekadašnjem pastirskom načinu života, pritom snimivši  nekoliko fotografija.

Na početku staze pri silasku od pl. skl. Rupe

 

Raskrižje planinarskih putova

Na blago polegnutoj stazi, u pozadini Lišanjski vrh

Pogled prema Dinari

Pogled na Preočki dolac i dio pastirskog naselja

Napušteni i porušeni pastirski stanovi

Relativno dobro očuvana štala

Jedna od bolje sačuvanih kuća uz samu planinarsku stazu

Jedan pogled na unutrašnjost podruma – vidljivi su uporabni predmeti koji su nekad služili svojoj svrsi

U nastavku staza nastavlja kontinuirano umjereno blagim spustom prolazeći preko Ševerove grede, pružajući se dalje s lijeve strane Ždrilo Drage. Nakon toga lijepo građena staza ulazi u manje šumsko raslinje, a potom u nisko raslinje. Vidljivo je, da je ova staza nekada služila pastirima po kojoj su blago izgonili na ispašu na više predjele planine. Stoga, staza nije teška, laka je za snalaženje, jedina mana je što je duga.

Spustivši se na nadmorsku visinu 650 m, staza prolazi pored ograda ozidanim suhozidima. S lijeve strane ukazao  se kamenolom, nedugo zatim staza izlazi na makadamski put podno kamenoloma. Tu je u blizini manje proširenje koje služi kao parking, naravno, za one koji žele skratiti put do skloništa i Lišanjskog vrha. Naš je cilj spustiti se do izvora Cetine i dalje do crkve Sv. Spasa.

Od Prečkih dolaca prolazimo stazom prepunom planinskog cvijeća

Na dijelu staze s raznovrsnim planinskim cvijećem

Na travnatom ugodnom dijelu staze prošarane kamenjem prije ulaska u šumoviti dio puta

Na stazi kroz nisko šumsko raslinje

Na lijepo građenoj i blago polegnutoj stazi prema Cetini

Izlaskom staze na manji travnati proplanak, pred nama se otvorio prekrasan pogled na Kijevski bat

Staza pri kraju prolazi uz suhozide. S lijeve strane vidi se kamenolom

Stazom uz sami suhozid

Nakon prijeđenih 6,5 km staza izlazi na makadamski put podno kamenoloma. Nama preostaje još 3,5 km tabananja po makadamskoj i asfaltnoj cesti do izvora Cetine i krajnje točke pohoda crkve Sv. Spasa.

Spuštamo se makadamskom cestom okvirno 700 m do izlaska na asfaltnu cestu u blizini deponija kamenih blokova.  Tu na betonskom stupu za rasvjetu stoji natpis Rupe, markacija i strelica koja usmjerava na makadamsku cestu kojom smo se spustili, dalje markacije nigdje nema. Lijevo cesta vodi do sela Barišići, desno za Cetinu.

Odlučili smo se spustiti asfaltnom cestom do izvora Cetine i dalje do crkve Sv. Spasa, krajnje točke našeg današnje pohoda.

Pri spustu po makadamskoj cesti

Posljednja markacija koju smo vidjeli je na ovom betonskom stupu

Iznad izvora Cetine

Na samom izvoru Cetine

Stazom uz Cetinu

Crkva Svetog Spasa iz 9. stoljeća, gdje i završava naša trodnevna avantura planinarenja na Dinari. Ovom prilikom želim se zahvaliti gosp. Bernardu Mucalu – Beri iz HPD Zolj iz Vrlike koji došao u Cetinu i odvezao nas do Sutina gdje nam je parkiran automobil.

U nastavku slijedi: gpx tragovi na Google Earthu, na topo karti, vertikalni profil staze, Link albuma fotografija koje nisu obuhvaćene ovim putopisom.

Gpx tragovi na Google Earthu

Gpx tragovi na topo karti

Vertikalni profil staze

3D - profil staze

LINK - Album fotografija