Kozjak – uspon na Kijevski Bat od Kijeva

MAX
MIN

Utorak, 3. Prosinca 2013.

Usamljena planina Kozjak sa svojim najvišim vrhom Bat 1206 m nadmorske visine smjestila se nasuprot Dinare i njenog najvišeg vrah Sinjal 1831 m. Ovaj vrh planinari najčešće nazivaju Kijevski Bat, iz razloga što se selo Kijevo smjestilo ispod samog vrha. Kozjak nije toliko ogoljen ni surov kao Dinara, naročito sa Kijevske strane izgleda pitomo pa je to jedan od razloga što je i selo smješteno znatno bliže njemu. Po izgledu njegova vrha Bata selo je i dobilo ime. „Kijevo“ je  supstantivirani pridjev (izvedeni oblik) od „Kijevo selo“, što je u vezi sa starohrvatskom imenicom ''kij'' (bat, malj, čekić).

Vrh Kijevski Bat sa staze iznad Kijeva

PRISTUP VOZILOM (do Kijeva)
Je vrlo jednostavan. Sa Državne ceste D1 (Knin – Sinj) Od Knina voziti 23 km do centra Kijeva. Obilježeni planinarski put i uspon započinje u Kijevu na državnoj cesti D1 Knin – Vrlika, nasuprot osnovne škole, a ispred parka i spomen obilježja, a tu je i treći orijentir – trgovina živežnim namirnicama. Tu je postavljena i tabla gdje stoji oznaka Kijevski Bat 2 h i 30 min.  Za one koji žele skratiti uspon (20 min u jednom pravcu mogu se dovesti automobilom do ograđenog uzgajališta muflona i jelena lopatara, gdje se nalazi parkiralište.

ISHODIŠTE POHODA (s karakterističnim putnim točkama):
Selo Kijevo (495 m), ulazak u uzgajalište muflona i jelena lopatara (581 m), vrh Bat (1206 m). Ukupna dužina staze 11,6 km. Savladana je visinska razlika pri usponu i spustu 711 m. Aktivno vrijeme hoda 2 h i 46 minuta. Vrijeme stajanja 1 h i 35 minuta. Ukupno vrijeme 4 h 22 minuta.

Obilježeni put i uspon započinje u Kijevu na državnoj cesti D1 Knin – Vrlika, nasuprot osnovne škole, a ispred parka i spomen obilježja, a tu je i treći orijentir – trgovina živežnim namirnicama. Tu je postavljena i tabla gdje stoji oznaka Kijevski Bat 2h i 30 min.  Za one koji žele skratiti vrijeme uspon (20 min.) može se doći automobilom do ograđenog uzgajališta muflona i jelena lopatara. Početak puta vodi kroz naselje - 50 m asfaltnom cestom, a potom skreće desno na uski put koji vodi između ograda omeđenim suhozidom.

Izvod iz analize gpx traga

Staza između ograda

Nakon te kratke dionice staza skreće lijevo uz kuću, a potom desno i izlazi na široki kolni seoski put koji, također, vodi između ograda omeđenih sa visokim suhozidom.

Na stazi po kolnom putu kroz ograde i suhozide. (Na žalost,  sve je zapušteno i ne obrađuje se )

Napuštam stari seoski put i izlazim na asfaltnu cestu koja me dalje vodi do seoskog bunara, gdje markacija dalje upućuje desno na travnati proplanak i po širokom kolnom putu preko Ćivrine ograde dolazim do ograđenog uzgajališta muflona, srna i jelena lopatara.

Seoski bunar, u pozadini vidi se Dinara

Nakon 20 minuta hoda našao sam se ispred žičane mreže i uzgajališta ( domaći ga zovu „zvjerinjak“). Kako planinarska staza vodi kroz uzgajalište, da bi se moglo proći kroz ograđeni prostor, na ulazu i izlazu iz njega (30 minuta  dalje) koncesionar je postavio  metalne ljestve.

Metalne ljestve za ulazak u uzgajalište

Ulaskom u uzgajalište – lovište predivna slika: šetaju mufloni, srne, jeleni lopatari. Životinje su oprezne, nisu jako plašljive. Ja se ne odvajam od fotoaparata, neprekidno slikam, premještam se na drugu poziciju pa opet škljocam sa fotićem.

Mufloni znatiželjno gledaju, tko ih to ometa na jutarnjoj ispaši

I ova skupina promatra uljeza koji ih ometa

Malo opreza nije na odmet, pa put pod noge i na sigurno mjesto

Kroz uzgajalište ( ne po sredini, kuda je nekad vodio planinarski put), pratim izmještene markacije koje idu po makadamskom putu, najprije uz rub ograde, a potom šumskom cestom koja serpentinama vijuga kroz šumu hrasta i crnog graba sve do izlaska iz samog uzgajališta.

Pogled sa uzgajališta na Kijevo i župnu crkvu Sv. Mihovila

Na početku šumske  ceste (makadama) postavljen je prvi križ. Put od Kijeva pa do vrha je ustvari Križni put, a sastoji se od 14 postaja obilježenih križevima kao i Isusov put na Golgotu) sa 15_tim velikim 9 metarskim metalnim križem koji se nalazi malo ispod vrha.

Muflon pod križem -  moli se Bogu da ga ne uznemiravam.

Laganim usponom nastavljam put po šumskoj cesti sve do izlaska iz uzgajališta, gdje dolazim u  10 h.

Zanimljiv detalj hrasta i ptičjeg gnijezda

Uz sva stajanja i slikanja do izlaska iz uzgajališta trebalo mi je svega 1 h i 15 minuta. Izlaskom iz uzgajališta, započinje pravi planinarski put, koji me nakratko polegnuto lijevo vodi uz žičanu ogradu, a potom se po serpentinama strmije uspinje i prolazi kroz „Vučija vrata“ – (lokalni naziv kojeg sam doznao od Revirnika šumarije Knin - Petra Jelovine) do izlaska na hrbat Bilo.

Uz žičanu ogradu na polegnutom dijelu staze

Izlaskom iz šume dolazim na prijevoj Bilo i travnati greben. Tu skrećem desno i po dobro markiranoj stazi nastavljam preko Račevića Glavice prema vrhu. Na prvom dijelu grebena staza je lagano polegnuta, a potom se lagano uzdiže do smog vrha Bata.

Pogled na Bat

Na usponu prema vrhu pogled na Ku

Na sam vrh, laganim hodom dolazim u 11 h. Bat je najviši vrh planine Kozjaka (n/v 1206 m). S vrha u dubinu sjeverno i istočno spušta se stijena visoka oko 150 metara. Nekoliko desetaka metara sjevernije od glavnoga vrha nalazi se velik 9 metarski metalni križ okrenut prema Kijevu. Dan je vedar i sunčan, kristalno čist, bez daška vjetra, ja sam  u kratkim  rukavima - (3. Prosinac je) ne može se poželjeti bolji i ljepši dan za planinarenje. Vidik je otvoren na sve četiri strane svijeta. Po ovakvom kristalno jasnom danu s vrha se pruža prekrasan vidik - sjeverno na selo Kijevo, na cijeli greben Dinare, na istoku se vide Troglav sve do Kamešnice, jugoistočno Peručko jezero i Svilaja, na jugu se vidi Moseć između Drniša i Muća i dalje jugozapadno Promina, Petrovo polje i Drniš, prema sjeverozapadu vidi se Knin i vrhovi Velebita, da ne nabrajam dalje što se sve vidi – nekoliko fotografija koje govore o toj ljepoti:

Pogled na masiv Dinare

Pogled na Peručko jezero i na Troglav

Pogled na Prominu

Pogled na Knin i Vrhove Velebita

Na vrhu Bata

Veliki 9 metarski križ ispod samog vrha

Na vrhu se zadržavam ugodnih pola sata, a potom nastavljam spust istim putom. Na povratku zaustavljam se i pokušavam snimiti pokoju fotku iz druge pozicije, obzirom da je kut sunca drugačiji.

Još jedan pogled na Kijevski Bat sa od hranilišta za životinje. Izlazim iz ograđenog uzgajališta i dalje istim putom do parkinga, gdje dolazim točno u 13 h.
U nastavku slijedi: vertikalni profil staze, gpx tragovi na Google Earthu i na topo karti, Vertikalni profil staze, 3d profil, te album fotografija koje nisu obuhvaćene ovim putopisom.

Gpx tragovi na Google Earthu

Gpx tragovi na topo karti

Vertikalni profil staze

3D - profil staze

LINK - Album fotografija