Prijevoj Malačka – Pl. dom Malačka – Pl. kuća Česmina – kapelica Sv. Ivan Biranj – Pl. sklonište Orlovo Gnjezdo – Pl. dom Malačk

MAX
MIN

ČETVRTAK, 09. OŽUJKA, 2017.
Četvero člana mala ekipa u sastavu: Zoran, Matija, Marjan i ja, Mirko odlučili smo se na trodnevnu avanturu planinarenja na području Dalmacije u zaleđu Kaštela – planini Kozjak. Planinarske ture osmišljene su na slijedeći način:
Prvi dan - četvrtak (09.03.2017.):
Prijevoj Malačka – ishodište pl. dom Malačka – Pl. kuća Česmina – kapelica Sv. Ivan Biranj – Pl. sklonište Orlovo Gnjezdo – Pl. kuća pod Koludrom – Pl. dom Malačka. Transfer do  pl. doma Putalj.
Drugi dan -petak (10.03.2017.): 
Pl. dom Putalj – Kapelica Sv. Juraj – vrh Tureta – Bobanova greda -  Markezina greda – Klis. Transfer do pl. doma Putalj.
Treći dan – subota (11.03.2017.)
Pl. dom Putalj – prijevoj Vrata – kapelica Sv. Luke – Veli vrj – Debelić – Pl. sklonište Orlovo Gnjezdo, te spust po ferrati Koludar – Pl. kuća pod Koludrom – Pl. dom Putalj.

Greben Kozjaka prema zapadu od Orlovog Gnijezda.

PLANINA KOZJAK
Mnogo je razloga da se posjeti planina Kozjak. Nadaleko ne postoji ovakav mali prostor sa tako puno ljepote, izazova i odredišta koja su svako za sebe jedan čudesni svijet kojeg treba posjetiti i u njega zaviriti. Kozjak, je jedinstveni spoj planine i mora, kombinacija kamena, šume, lijepih vidika i bogate kulturne baštine. Priroda je ovdje bila posebno kreativna, pa je i povijest ovog kraja izuzetno zanimljiva.
Citat: „Opisati neku od dalmatinskih planina, a ne reći nešto o njenom okruženju bilo bi podjednako neobično kao i uspeti se na nju i žmiriti na njenom vrhu. Koliko tek ovo vrijedi za Kozjak doznat ćete tek onda kada se popnete na njegov greben“. Izvor: vodič po Kozjaku u izdanju  HGSS_a.

Pogled na greben od zapada prema istoku. Gpx tragovi na Goggle Eartgu kružne ture po Kozjaku

Planina Kozjak proteže se između Opora na zapadu, od kojeg ga razdvaja prijevoj Malačka i Mosora na istoku, od kojeg ga dijeli kliški prijevoj. Ova mala srednje-dalmatinska planina je neprekidni planinski greben dug 22 km (gpx trag od prijevoja Malačka do centra Klisa) s najvišim vrhom Sv. Juraj 779 m.  Pruža se u smjeru zapad-sjeverozapad – istok-jugoistok. Time, odstupa od općeg dinarskog smjera sjeverozapad – jugoistok, ali i od smjera pripadajuće obalne crte od koje je udaljen 2,5 km na istoku i 8,5 km na zapadnom kraju.
Kozjak je planina s dvije dijametralno suprotne strane posve različite. Sjeverna strana je blago polegnuta visoravan koja se spušta u Kaštelansku zagoru, dok se južna strana doima kao moćne barijere poput kamenitog vala , čije su litice visoke od 50 do 250 m. Njima se Kozjak strmo ruši u Kaštelansko polje oblikujući moćnu kamenu barijeru cijelim Kaštelanskim zaljevom.

Iako, nije visoka planina, prosječna visina kreće se od 500 do 700 m. Vidici s tih vrhova možda se ne mogu mjeriti s onima što se pružaju s Mosora i Biokova niti se njihove znamenitosti ne mogu uspoređivati, ali ono što oni pružaju toliko je drugačije i raznolikije što im daje posebnu ljepotu i draž.

Preko planine Kozjak su u prošlosti vodili karavanski putevi. Danas na Kozjaku i okolnim planinama Kaštelanske zagore postoji 80-ak km označenih planinarskih staza koje su ugodne za rekreativno planinarenje. Pored planinarskih i biciklističkih staza na svoje mogu doći i alpinisti, naime,  stijene Kozjaka poznate su po alpinističkim penjačkim smjerovima raznih dužina, težina i smjerova. Značajno je napomenuti da vrhovima Kaštelanskih planina vode 3 planinarska puta - Planinarski put Dalmacije, Solinski planinarski put i Planinarski put “Koljevkom hrvatske državnosti Bijaći – Klis”.
Rijetkost je da se na tako malom prostoru nalaze 4 planinarska doma (pl. dom Putalj u Kaštel Sućurcu, pl. kuća pod Koludrom u Kaštel Kambelovcu, te pl. dom Malačka i pl. kuća Česmina u Kaštel Starom), jedno planinarsko sklonište (Orlovo gnjezdo u Kaštel Kambelovcu).

PRVI DAN – ČETVRTAK, 09. OŽUJKA, 2017.

PRISTUP VOZILOM (do prijevoja Malačka)
Kolni pristup je prilično jednostavan. U koliko se dolazi sa sjevera autocestom – Dalmatinom – izlazak na čvoru Prgomet. Od naplatnih kućica vožnju nastaviti lokalnom  cestom preko sela Radošići 14 km do prijevoja Malačka, od kuda je naša početna točka ishodišta – planinarski dom Malačka.

 ISHODIŠTE POHODA (s karakterističnim putnim točkama)
Kružna tura - Planinarski dom Malačka (477 m), Pl. kuća Česmina (n/v499 m), Birnjac (562 m), Sv. Ivan Biranj (631 m), pl. sklonište Orlovo Gnjezdo (598 m), pl. kuća pod Koludarom 325 m, povratak do pl. doma Malačka. Dužina staze 13,2 km. Visinska razlika pri usponu 610 m, pri spustu 637 m. Aktivno vrijeme hoda 3 h i 55 minuta. Vrijeme stajanja 2 h i 41 minuta, te ukupno provedeno vrijeme 6 h 37 minuta.  Najniža visinska točka 279 m, a najviša 631 m. Prosjek kretanja 3,9 km/h.

Izvod iz analize gpx traga

OPIS PUTA
Iako je Kozjak jedinstven masiv, mogli bismo ga prema najvišim vrhovima podijeliti na tri dijela:
zapadni s vrhom Sv. Ivan Biranj i pl. domom Malačka, središnji s vrhom Sv. Luka i pl. kućama Putalj i pod Koludrom, te istočni s vrhom Sv. Juraj i s klinčanim putem kroz stijenu do vrha. Većina uspona je zanimljiva po tome što na razne načine svladavaju Kozjakovu stjenovitu barijeru, a uz to pružaju vidik na more i Kaštela koji se širi sa svakim korakom. Dvije su od njih osigurane klinovima i užetima, pa predstavljaju prave atrakcije jer su nalik minijaturnim alpskim usponima.
Za ishodišnu točku pohoda odabrali smo planinarski dom Malačka (477 m).  Pohod započinjemo u 9 h i 25  minuta. Izlazimo na istoimeni prijevoj, s desne strane ceste postavljen je smjerokaz, koji nas upućuje u pravcu grebena.

Naš današnji cilj je  kružna tura: od prijevoja Malačka grebenskom stazom preko vrha kapelice  Sv. Ivana Biranj do Orlovog Gnjezda, spust do pl. doma pod Koludrom, te nastavak protupožarnom i asfaltnom cestom do prijevoja Malačka.
Dobro markiranom i uhodanom stazom krećemo prema istoku s prijevoja Malačka. Za nekoliko minuta dolazimo do pl. kuće Česmina (499 m) koju održava PK Split iz Splita.

Na području Malačke i Sv. Ivana Birnja članovi PK-a Split uredili su splet ekološko-poučnih rekreacijskih staza te ih označili žuto-zelenim markacijama. Najzanimljivija točka je krška lokva Jezero, u čijoj je blizini izvor pitke vode koji nikada ne presušuje.

Prekrasan pogled na Kaštela s terase pl. doma Malačka

Prijevoj Malačka

Na početku staze od prijevoja Malačka

Pl. kuća Česmina ( 499 m)

Od doma markacije vode prema istoku prateći greben kroz kamenjar i nisku makiju, te nas uskoro dovode do vrha Birnjac (n/v 562 m). Do ovog vrha prošli smo pored dva raskrižja – odvojka koja  vode do jezerca (poučno-rekreativna staza). Zanimljivo je spomenuti, da na trasi s naše lijeve strane nailazimo na talijanske bunkere izgrađene između dva rata. Od ovog raskrižja vrha Birnjac, nakon 35 minuta laganog hoda i prijeđenih 1,3 km stižemo do Sv. Ivana Biranj (631 m).

Vrh (vršuljak) i Raskrižje Birnjac (562 m)

Greben prema istoku od Birnjaca

Dolazak na Sv. Ivan Biranj ( 631 m)

Sveti Ivan Biranj najviši je vrh zapadnog dijela Kozjaka. Na njemu je kapela Sv. Ivana koji se slavi kao zaštitnik Kaštel Lukšića. Najviša točka vrha malo je istočnije od kapele, ali nije posebno označen. S njega se pruža prekrasan pogled na Kaštelanski zaljev, Split i okolne otoke.

Zajednička fotka – Sv. Ivan Biranj

U nastavku planinarska staza gotovo u cijelosti vodi po hrptu, s koje se neprekidno pružaju dobri vidici prema Kaštelima, Splitu, Mosoru i srednjedalmatinskim otocima. Iz tog razloga je lagana i jednostavna za snalaženje bez većih visinskih oscilacija. Nakon 45 minuta stižemo do vidikovca na kojemu je postavljen veliki križ. S ovog vidikovca, kao i s cijelog grebena vidici su prekrasni.

Na vidikovcu

Od vidikovca pogled na greben i Sv. Ivana Biranj

Uz stazu jedan od bezbroj bunkera

Na stazi prema Orlovu Gnjezdu

Raskrižje putova. Gledano iz pravca dolaska: lijevo prema sjeveru odvaja se put za Marića staje-Vučevica 3 h, Sv. Ante Vučevica 1,30 h i Vučevica 1,30 h, desno odvaja se staza za Marića staje 1,10 h, Debelić 35 nin, te Orlovo Gnjezdo 15 min

Pogled sa staze na stijenu - Orlovo Gnjezdo

Napokon dolazimo u podnožje Orlovog Gnjezda, od kuda se lijepo vidi okomita stijena na kojoj je izgrađeno pl. sklonište. Preostaje nam još nekoliko minuta do  vrha.

U podnožju Orlovog Gnjezda.

Pl. sklonište Orlovo Gnjezdo (598 m)

U skloništu je postavljena slika Sv. Bernarda – zaštitnika planina i planinara

Pogled od skloništa na greben Kozjaka  i put kojim smo prošli

Zajednička fotka ispred skloništa.

Nakon duže pauze koju smo iskoristili za odmor, okrijepu i uživanja u prekrasnim vidicima, nastavljamo spust prema pl. kući pod Koludrom. Od tu nam se pružaju dvije mogućnosti spusta do pl. kuće pod Koludrom. Prva mogućnost s istočne strane ferratom (teže) i druga mogućnost lakšim spustom sa zapadne strane Orlovog Gnjezda. Nakon kraće konsultacije odlučili smo se spustiti lakšim putom, a ferratu smo ostavili za zadnji treći dan. Od ovog vrha do doma po Koludrom na dužini 900 m treba savladati visinsku razliku od 273 m, za što nam je trebalo 35 minuta.

Na spustu podno Orlovog gnjezda

Na stazi pri spustu prema pl. kući pod Koludrom

Pogled unazad na stazu i na stijenu Orlovo Gnjezdo

Planinarska kuća pod Koludrom (325 m)

Padinama Kozjaka s južne strane prolazi protupožarni put koji omogućuje da se do svakog planinarskog doma može doći biciklom ili pješačenjem a na isti način je to moguće od istočnog do zapadnog dijela planine.

Nakon kraćeg zadržavanja nastavljamo markiranom stazom prema sjeverozapadu koja vodi kroz šumu i nisko raslinje, te nakon prijeđenih 300 m staza izlazi na protupožarnu cestu, po kojoj dalje nastavljamo u smjeru zapada u dužini  3,6 km, gdje se spaja na asfaltnu cestu. Dalje je uslijedilo pješačenje asfaltnom cestom u dužino 3 km do prijevoja i pl. doma Malačka, gdje i završava naša današnja avantura. Od prijevoja Malačka nastavljamo vožnju do planinarskog doma Putalj, gdje imamo organizirani dvodnevni smještaj i prehranu.

Na protupožarnoj cesti prema prijevoju Malačka

Dolazak u pl. dom Putalj

U nastavku večeri pridružio nam se dragi prijatelj gosp. Damir Gavrić poznat po nadimku „Čerčo“, te nas upoznao s aktivnostima PU Dinaridi. Trenutno najznačajniji posao kojim se bave je postavljanje ferrate na Dinari. Do sada je izgrađeno 500 dužnih metara. Preostaje izgradnja još 500 m i postavljanje jednog pl. skloništa na polovini ferrate, te izgradnja pl. skloništa kontejnerskog tipa na vrhu gdje izlazi ferrata.

U nastavku slijedi: gpx tragovi kružne ture, gpx tragovi na Google Earthu, vertikalni profil staze, te link na album fotografija koje nisu obuhvaćene ovim putopisom.

Gpx tragovi na topo karti

Vertikalni profil staze

3D - Profil staze

LINJ - Album fotografija