Biokovo - Ravna Vlaška – kimet – Ravna Vlaška

MAX
MIN

Petak, 27. travnja 2018.
Kimet s nadmorskom visinom od 1536 mje najviši biokovski vrh na velikom krševitom prostoru jugoistočno od Sv. Jure. Dominira područjem koje obiluje vrtačama i krševitim grebenima prošaranim mješavinom niske bjelogorične šume, klekovine, naoko travnatim površinama prepunih kamenja, ali i prekrasnog cvijeća. Vršni dio ima oblik istaknutoga grebena s tri izrazitije kamene glavice, što se najbolje vidi na vertikalnom profilu staze. Najviša je srednja glavica na kojoj je i trigonometrijska točka.

Područje Biokova poznato je po obradivim vrtačama ili ponikvama u kojima se akumulirala zemlja pogodna za poljoprivredu, u narodu zvani doci, koji se obrađuju i često ograđuju suhozidom. Za biokovske doce je karakteristična tzv. katunska ispaša kada bi stočari utjerali blago u dolac da pognoji zemlju, gdje bi se iduće godine sadile razne poljoprivredne autohtone kulture. U tim docima bi rasla najbolja trava koju bi stočari kosili i nosili kući za zimsku ishranu stoke.

Pogled na vrh Kimet (iz ovog kuta gledanja ne izgleda najveći vrh)

KOLNI PRISTUP ( do Ravne Vlaške )
Vrlo je jednostavan. S državne ceste Makarska  - Vrgorac treba skrenuti na Biokovsku cestu – ulaz u Park prirode i nastaviti 12,4 km do Ravne Vlaške – vidikovca i info punkta, koji služi i za prodaju suvenira. Ukupna dužina Biokovske ceste je 23 km, a s obzirom da je jednotračna s povremenim ugibalištima, na njoj vrijede specifični uvjeti vožnje, a vozači prometuju na vlastitu odgovornost. Stoga, treba voziti polako i oprezno.

ISHODIŠTE POHODA (s karakterističnim putnim točkama):

Početna točka planinarskog pohoda je info centar „Ravna Vlaška“ (1228 m), vrh Kimet (1536 m), silazak istim putom do Ravna Vlaška (1228 m). Ukupna dužina staze 6,1 km. Vrijeme (hoda)  - gpx traga 3 h i 09 minuta. Minimalna visina 1228 m, maksimalna 1534 m. Visinska razlika pri usponu 548 m, pri silasku 542 m. Visina polazišta 1231 m. Visina odredišta 1536 m. Prosječan nagib 21%.

Izvod iz analize gpx traga

Opis puta  
U ovom planinarskom izletu na Biokovu predviđena je lakša planinarska tura: Ravna Vlaška – vrh Kimet - spust do - Ravne Vlaške. Planinarska staza započinje jedinim markiranim putom s manjeg parkirališta Ravna Vlaška ispred kamene kućice koja je 2005. izgrađena kao info punkt Parka prirode, te vidikovac na morsku stranu. Info punkt bi trebao biti otvoren svakoga dana od 9 do 14 sati, s informativnim sadržajima i prodajom suvenira, a služi i kao nadzornička postaja. Nekoliko stotina metara nakon info punkta nalazi se odvojak desno za privatnu planinsku kuću.

Pravog putokaza za Kimet za sada nema. Staza najprije vodi stotinjak metara po makadamu, zatim okreće ulijevo, od kuda se vide prve markacije. Nastavlja vijugavo, izlazi na mali prijevoj i nastavlja s desne strane obilaziti dvije vrtače u kojima je obrađena zemlja.

Ravna Vlaška – info punkt

Pogled na Makarsku rivijeru s vidikovca – iznad kućice info centra

Pogled s vidikovca

Na samom početku staze, od kuda su vidljive prve markacije

Obradive ponikve, vrtače ili kako ih domaći zovu- doci

Kad se zaobiđu te vrtače, dolazi se na livadicu agrikulturnog karaktera, nakon čega se treba popeti na slijedeći prijevoj, najprije vrlo zapuštenom kozjom stazom, a kasnije preko stjenovitih polica. S tog prijevoja se otvara vidik na sam Kimet, a markacija skreće desno iznad šumovite vrtače da bi uskoro, nakon zaobilaženja jednog stabla koje pruža rijetku priliku za odmor u hladu, izašla na kameniti greben prošaran niskom klekovinom.

Nakon obilaska te vrtače, staza obilazi slijedeću duboku vrtaču s lijeve strane, vodi bespućem do zapadnoga grebena i njime potkraj strmo izlazi na vršni dio. Uspon bi u lošim vremenskim uvjetima trebalo izbjegavati jer je teren krševit i teško prohodan.

Staza obilazi vrtače i livade

Na stazi od kuda se lijepo vidi greben i vrh Kimeta (drugi – s ove pozicije izgleda manji)

Izlazak na stjenoviti greben

Sve što više dobivamo na visini, pogledi su ljepši  i širi. S ovog grebena otvara se lijep vidik na vrh Kimeta

Na grebenu prema vrhu

Oštriji uspon kroz nisku klekovinu

Izlazak na vršni greben

Nakon 1 h i 40 minuta stižemo na vrh Kimet (1536 m). Vrh je označen hrpom krupnog kamenja, na jednom uspravljenom kamenu ispisan je naziv vrha s nadmorskom visinom i odmah do njega ugrađen je metalni žig. Kutije s upisnom knjigom za sada nema.

Nakon izlaska na vrh mora se napomenuti da cijelom dužinom od 3 km staza traži punu pozornost i koncentraciju jer je postavljena za malo zahtjevnije izlete.  Uspon bi svakako trebalo izbjegavati u lošim vremenskim uvjetima. Markacije su postavljane prilično gusto, ali mokre stijene mogu biti vrlo neugodne.

S vrha se pruža lijep vidik prema Sv. Juri, na more i otoke (Korčulu, Hvar i poluotok Pelješac). Prema istoku ističu se vrhovi (Veliki Šibenik, Sutvid i Matokit), a prema sjeveru vrhovi Zabiokovlja…

Vrh Kimet (1536 m)

Pogled prema moru

Prema istoku ističu se vrhovi od lijeva prema desno: Veliki Šibenik, Sutvid i Matokit

Zajednička fotka na vrhu Kimet

Nakon duže pauze za odmor i ručak, nastavljamo silazak istim putom do Ravne Vlaške i parkinga, gdje i završava ova naša današnja kratka, lijepa avantura planinarenja na Biokovu. U nastavku slijedi: gpx tragovi na Google Earthu, na topo karti, vertikalni profil staze te link na album fotografija koje nisu obuhvaćene ovim blogom.

gpx tragovi na Google Earthu

Gpx tragovi na topo karti

Vertikalni profil staze

3D - profil staze

LINK - Album fotografija