Senj - Senjska draga pl. kuća Sijaset- Nehaj kula

MAX
MIN

Subota, 3. studeni 2012.
Senjska draga
je duboka dolina zatvorena brdima. Pruža se u smjeru Istok-Jugoistok. Omeđena je s jugozapadne strane brdom Trbušnjak, s istoka Senjskim bilom, sa sjevera Orlovim gnijezdom i Štrmcem. Od mora do vrha prijevoja Vratnik prolazi cesta koja je najvažnija poveznica Senja sa zaleđem. U smjeru pružanja Drage na mnogim mjestima su izvorišta vode. Upravo zbog geološkog sastava tla, izvora vode i ceste koja tu prolazi na položenim stranama nikla su naselja koja i danas postoje: Matešići, Sv. Križ sa župnom crkvom Sv. Križa i ostacima opatije iz XII st., Donji i Gornji Lopci i Majorija.

Smjerokaz za pl. kuću Sijaset

Dobro je znati, da na početku staze postoji izvor pitke vode ozidan u kamenu voltu,  u kojoj je ugrađena pipa (špina), pored izvora ozidano je i kameno korito za napajanje blaga. Na volti je vidljiva planinarska markacija.

PRISTUP AUTOMOBILOM (do sela Sv. Križ)
Vrlo je jednostavan. Uzeti cestu Senj – Vratnik i voziti do sela Sveti Križ - gostione „Stric Luka“ od kuda je polazna točka ovog planinarskog izleta.

ISHODIŠTE POHODA (s karakterističnim putnim točkama)
Parkiralište ispred gostione „Stric Luka“ Sv. Križ (220 m), doma Sijaset (328 m), dalje preko Rončevića dolci, do Senja i kule Nehaj (70 m), zatim kroz naselje na periferiju Senja prema Vratniku (50 m).  Dužina staze 12 km. Ukupno vrijeme hoda sa svim stajanjima 5 h i 43 minuta. Minimalna visina 50m, maksimalna 328 m. Visinska razlika pri usponu 293 m, pri silasku 485 m.

Smjerokaz za pl. kuću Sijaset

Dobro je znati, da na početku staze postoji izvor pitke vode ozidan u kamenu voltu,  u kojoj je ugrađena pipa (špina), pored izvora ozidano je i kameno korito za napajanje blaga. Na volti je vidljiva planinarska markacija.

Izvor pitke vode

Sam početak staze vodi nas preko liha - livada koje su nekada bile obrađivane, a danas zapuštene.

Na početku staze

Nakon desetak minuta hoda dolazimo na šumsku cestu koja dalje vodi kroz gustu šumu borova i jasena.

Po šumskoj cesti

Staza u prvom dijelu paralelno prati asfaltnu cestu koja vodi prema Vratniku, a potom se odvaja u desno, gdje dolazimo do zatvorene rampe, od kuda nastavljamo put dalje po makadamskoj cesti do doma. Nakon 35 minuta laganog hoda dolazimo do doma Sijaset. U domu smo zatekli manju grupu omladine koja je prethodni dan slavila 18 rođendan ( punoljetnost), omladinca i mladog planinara Ivana Kremenića (Krema).

Ispred doma u društvu slavljenika. Ulazim u dom, a u njemu manja grupa čisti i uređuje dom od fešte prethodnog dana.

Pospremanje blagovaone i kuhinje

Prekrasno uređena soba sa 26 ležaja

Planinarska kuća Sijaset (328 m) nalazi se u dnu duboko usječene Sijasetske drage i okružena je lijepom šumom crnoga bora. To je zidana kuća s prizemljem i katom. U prizemlju je smještena kuhinja i blagovaonica, a na katu se nalazi jedna prostorija u koju je smješteno 26 ležaja. Unutrašnjost kuće je obnovljena i lijepo uređena. Povećan je smještajni kapacitet od prijašnjih 10 na 26 ležaja. Zbog neznatne visine i blizine Senja, kuća je izletište senjskih planinara, ali može poslužiti i kao baza za uspone u području Senjskog bila. Pokraj kuće je cisterna s vodom, ali zaključana i nedostupna. Okoliš kuće još nije završen. Potrebno je dovršiti potporne zidove, roštilj i druge sitnice koje uz to idu. Kuća nije opskrbljena, otvorena je prema dogovoru. Info za dogovor. Kućom upravlja HPD Zavižan iz Senja. Prilaz kući dostupan je i osobnim vozilima. Na zidu pored doma smješten je željezni tuljak  u kojem se nalazi upisna knjiga i žig. To je ujedno i 8 kontrolna točka Senjske obilaznice.

Senjska obilaznica otvorena je 2008 godine i spada među mlađe obilaznice, a obuhvaća područje Senja koje je bilo manje poznato. Trasa većinom prolazi područjem grada Senja, osim na djelu od Sibinja do Šušnja što pripada gradu Novi Vinodolski.  Prva kontrolna točka započinje u Sibinju, a 10 završna u kuli Nehaj.
SENJSKA OBILAZNICA: Sibinj – Malić - Alino bilo - Krivi Put - Orlovo gnijezdo - Vratnik - Krajačeva kuća - Jadićeva plan - Sijaset - Kula Nehaj. Za njen obilazak potrebno je oko 20 sati (50 km.) Nakon 30 minuta odmora i razgledavanja, pozdravljamo se sa domaćinima i nastavljamo put dalje. Iznad doma stoji putokaz: Lijevo Jadićeva plan 4 h, a desno Kula Nehaj 2 h.

Smjerokaz -  Sijaset kuću napuštamo u 12 h i 5 minuta

Od doma staza se lagano uspinji i pravi polukrug oko doma i dalje se usmjerava prema zapadu

Na početku uspona

Nakon desetak minuta laganog uspona, napravili smo polukrug od kuda se kuća Sijaset lijepo vidu u šumskom okruženju.

Pogled sa staze na kuću Sijaset

Put dalje nastavljamo po polegnutom dijelu staze kroz gustu šumu. Da je jesen prisutna vidljivo je po lišću koje je prekrilo stazu. Iznenađuje i činjenica, da smo našli na puno gljiva nama nepoznate.

Gljive i lišće na stazi gotovo se na razlikuju

Ostavljamo onaj dio staze gdje je prevladavala bjelogorica i lišće na puto, dalje slijedimo stazu koja vodi kroz borovu šumu, na kojoj je umjesto otpalog lišća rastre trava.

Na stazi

Na Ronjčevića Dolac ili ( po domaću Ronjčevića „doci“) stižemo 12 h i 55 minuta. Ronjčevića doci je staro selo u kojemu se još uvijek odvija život. Vidljivo je da se mjesto i obnavlja. Napravljeno je nekoliko novih kuća, a i neke stare kuće su obnovljene. Do sela vodi makadamski put.

Selo Ronjčevića doci

Ispod sela stoji smjerokaz, koji nas upućuje na stazu prema kuli Nehaj.

Smjerokaz za kulu Nehaj 1 h i 30 minuta

Staza nas dalje vodi kroz šumi, gdje poslije izlazimo na makadamsku cestu. Budući je prošlo 13 h odlučili smo nešto pojesti. Na ovom dijelu puta započeo je puhati vjetar.

Vrijeme ručka i odmora

Pogled na Senjsku dragu od mjesta gdje smo ručali

Vrijeme ručka i odmora trajalo je 20 minuta. Potom desetak minuta nastavljamo put po makadamskoj cesti, zatim ponovo ulazimo u šumu na planinarsku stazu.

Na stazi prema tvrđava Nehaj

Po ugodnom vremenu, stvorenom za planinarenje, laganim hodom, bolje reći šetnjom, neprimjetno smo došli  do mjesta od kuda se vidi grad Senj.

Pogled na grad Senj

Od ovog mjesta pa dalje ,staza je podzidana i lijepo uređena podsjeća na Premužićevu stazu. Vjerojatno ovo je bio stari put koji je vodio do Rončevića dolca. Moguće je služio i za odlazak i obradu polja i dovoz drva. Nešto malo dalje ukazao nam se lijep pogled na grad Senj i tvrđava Nehaj.

Tvrđava Nehaj

Pogled na grad Senj

Cvijet na stazi (Zvončići)

Slijedimo stazu koja nas dalje vodi kroz naselje sve do kule Nehaj, gdje dolazimo u 15 h i 10 minuta.

Tvrđava Nehaj_Senj

Tvrđavu Nehaj u gradu Senju dao je sagraditi senjski kapetan i general austrijske vojske Ivan Lenković, a građena je od 1553. do 1558. godine. Kao izuzetno važan fortifikacijski objekt u ovom dijelu Jadrana, sazidana je od razgrađenog materijala srušenih sakralnih objekata izvan zidina Senja. Ima kockasti oblik, a orijentirana je prema stranama svijeta. Visoka je 18, a široka 23 metra. U nju se ulazilo stepenicama preko drvenog mosta kroz uska dvostruka vrata. Zidovi su debeli 2-3,30 m, prema vrhu se sužuju, a završavaju s kruništem na kojemu je pet ugaonih kula. U zidovima se nalazi oko stotinu puškarnica i jedanaest topovskih otvora. Tvrđava danas služi u turističke svrhe. Sa njenog vrha pruža se lijepi pogled na otoke Rab, Goli, Prvić, Cres i Krk te planine Gorskog kotara, Učku i Velebit.

Ivan Lenković je naredio da se poruše svi sakralni i drugi građevni objekti izvan gradskih zidina, kako Turcima Osmanlijama ne bi poslužili da se u njima utvrde. Izgradnjom tvrđave učvršćena je obrana grada Senja i s kopna i mora, a unutar tvrđave bila je smještena stalna uskočka vojna posada. Zahvaljujući uskocima i njihovoj hrabroj borbi grad Senj je ostao nepokoren grad, a uskoci postaju simbolom obrane ovih hrvatskih prostora od različitih neprijatelja.

U prizemlju tvrđave u samom njezinom središtu nalazi se malo dvorište s cisternom i grlom na njoj, a iznad cisterne na zidu se nalaze uzidana tri kamena reljefna grba. Lijevi grb je grb  poznatog senjskog kapetana Ivana Lenkovića s incijalima HL (Hans Lenkovich) i isklesanom godinom izgradnje tvrđave 1558., u sredini je grb gradačkog (austrijskog ) nadvojvode Habsburgovca, a desni grb je grb nasljednika Ivana Lenkovića, senjskog kapetana Herbarta VIII. Auersperga Turjaškog.
Svi grbovi su znalački i kvaliteno reljefno isklesani, a zasigurno ih je klesala ruka nekog od domaćih klesara 16. st. jer je Senj u to vrijeme bio važno klesarsko središte na ovome dijelu jadranske obale.

Danas je u tvrđavi Nehaj postavljena  za razgledavanje zbirka"Senjski uskoci i Senjska primorska kapetanija", te izložbe "Senjske crkve kroz povijest" i "Gradski i plemićki grbovi Senja".

Svake godine Senj se na tri dana vraća u srednji vijek odnosno u vrijeme kada je izgrađena kula Nehaj po kojoj je Senj kao i po Uskocima koji su je nastanjivali najpoznatiji. Ovom manifestacijom oživljene povijesti rekonstruiramo događaje iz onog vremena, onodobnu odjeću, običaje i hranu. Održava se sajam tradicijskih obrta, te prikaz života u srednjovjekovnom Senju. Uz tvrđavu Nehaj podižu se vojni tabori, održavaju se radionice streličarstava i mačevanja.

Nekoliko fotografija:

Fotografije iz unutrašnjosti tvrđave

Na ulazu u tvrđavu Nehaj ispod drvenog mosta nalazi se pečat ugrađen u stijenu. To je 10 kontrolna točka Senjske obilaznice.

10 kontrolna točka Senjske obilaznice

Na obilasku i razgledavanju unutrašnjosti tvrđave zadržali smo se 50 minuta. Tako, u 16 h napuštamo tvrđavu i nastavljamo put po asfaltnoj cesti koja vodi kroz naselje do parkinga, od kuda dalje nastavljamo vožnju do gostionice Stric Luka  u Sv. Križu. Po ustaljenom običaju, poslije svakog uspješnog pohoda, obvezno, slijedi nagrada uz dobru večeru. Ovog puta na meniju bila je janjetina.

Vrijeme večere

Tako naš pohod i avantura u istraživanju Senjske drage završava u gostioni kod Strica Luke.

U nastavku slijedi: gpx tragovi na Google Earthu i na topografskoj karti, vertikalni profil staze, te link  album fotografija koje nisu obuhvaćeni ovim putopisom.  .

Gpx tragovi na Google Earthu

Gpx tragovi na topo karti

3D - Profil staze

LINK - Album fotografija