Špilja Vrelo – Preradovićev vrh – Vrata

MAX
MIN

Petak, 12. siječnja 2018.

Preradovićevo brdo izdiže se iznad jezera Bajer u smjeru jugozapad – sjeveroistok u dužini 3 km od Špilje Vrelo do Vrata. Prosječna nadmorska visina grebena kreće se okvirno između 750 i 850 m. Na grebenu se nalaze 2 vrha: Bezimeni vrh s nadmorskom visinom 851 m i Preradovićev vrh 892,5 m s kojeg se pruža prekrasan pogled na sva 3 jezera Bajer, Lepenicu i Potkoš, na vrhove Bitoraj, Viševicu, Kobiljak, Medveđak, Ličko polje, mjesta Lič i Fužine. Značajno je napomenuti, da je u 19 stoljeću izgrađena staza do vrha, i to je bilo prvo uređeno šetalište u fužinarskom kraju. To je lijepo građena šetnica u dužini 2 km. Staza je podijeljena u 2 dijela. Prvi dio ide od odmorišta Čoka do Preradovića vrha. Drugi dio staze kreće od vrha po hrptu do Špilje vrelo. I ovaj dio staze naziva se „Staza jelena“.
Uspon na Preradovićev vrh 1902. g. opisao je Aurel Forenbacher u listu  „Hrvatski planinar“ (strana 82). Link: http://www.hps.hr/hp-arhiva/190211.pdf


Pogled s Preradovićeva vrha na Fužine i jezero Bajer

Nakon višetjedne planinarske neaktivnosti uslijed lošeg – kišnog vremena, Matija i ja, odlučili smo se na kraći jednodnevni izlet u našoj neposrednoj blizini. U Gorskom Kotaru i Riječkom zaleđu mnogo je lijepih vrhova koji se ne ističu svojom visinom, ali odlika im je što su pristupačni s dobrim vidicima jer su im vrhovi goli. Planinarska tura osmišljena je na slijedeći način: Gornje Jelenje (Lepenica) – vrh Tuhobić i spust do Benkovca Fužinskog, stoga se krenulo s 2 automobila. No, zbog izuzetno hladnog i burnog vremena promijenili smo plan i odlučili se na kraću turu u Fužinama koja nije toliko izložena buri, za koju su nam također trebala 2 automobila:  Špilja vrelo – Preradovićev vrh – Vrata. 

PRISTUP AUTOMOBILOM (do Fužina)
Vrlo je jednostavan. Od Rijeke do Fužina može se doći na 2 načina: Autocestom do Vrata i dalje do Fužina, ili starom Luizijanskom cestom Rijeka – Zagreb, odvojak za Fužine. Od centra Fužina voziti uz jezero Bajer do Špilje izvor – početna točka uspona.

ISHODIŠTE POHODA  (s karakterističnim putnim točkama)
Špilja vrelo (730 m), Bezimeni vrh (851 m), Preradovićev vrh (892,5 m), Vrata (762 m). Dužina staze 2,9 km. Aktivno vrijeme hoda 54 minuta. Vrijeme stajanja 47 minuta, te ukupno provedeno vrijeme 1 h i 41 minuta. Visinska razlika pri usponu 198 m, pri spustu 165 m.

Izvod iz analize gpx traga

Staza započinje od Špilje vrelo, desetak metara vodi po asfaltu, potom skreće lijevo prelazi preko šumske ceste, dalje nastavlja po hrptu sve do Preradovićeva vrha. Staza je ugažena i dobro markirana, ovaj dio staze naziva se „Staza jelena“, a to je ujedno i dio Riječke planinarske obilaznice. S vrha se pruža prekrasan pogled na fužinsko okruženje i planinske vrhove kao što je opisano u uvodnom dijelu teksta.

 

Špilja Vrelo - ishodište pohoda

Na početku staze

Na stazi prema vrhu

Po hrptu prema vrhu

Dolazak na Preradovića vrh 893 m

Vrh predstavlja prekrasan vidikovac. Na njemu su postavljene klupe i stolovi za odmor, metalni tuljac sa upisnom knjigom.

Na kamenu ispisan je naziv vrha

Zajednička fotka na vrhu

Lijepo uređen i obnovljen dio šetnice koji vodi iz Fužina do samog vrha

Još jedan pogled na Fužine i jezero Bajer

Nakon duže pauze s vrha nastavljamo spust prema Vratima. Ovaj dio staze  koji vodi prema Fužinama opremljen je mnogobrojnim informativnim i edukativnim tablama. Na stazi pri spustu podno samog vrha izgrađena je maketa fužinske crkve sv. Antuna Padovanskog. Zbog trulenja debla nastala su oštećenja.  

Maketa fužinske crkve sv. Antuna Padovanskog

Pri spustu otvara se lijepi pogled na autocestu Rijeka – Zagreb

Raskrižje putova: desno odvaja se šetnica za Fužine, mi nastavljamo lijevo za Vrata

Sa staze – naselje Vrata

Dolazak u naselje Vrata, gdje i završava ova kratka avantura planinarenja

U nastavku slijedi: gpx tragovi na Google Earthu, na topo karti, vertikalni profil staze, te link za album fotografija koje nisu obuhvaćene ovim putopisom

Gpx tragovi na Google Earthu

Gpx tragovi na topo karti

Vertikalni profil staze

3D - profil staze

LINK - Album fotografija