Bjelolasica – Grebenska kružna tura

MAX
MIN

Subota, 14. kolovoza 2016.
BJELOLASICA,

kao najviša planina nalazi se unutar gorja Velike Kapele u istočnom dijelu Gorskog Kotara. Proteže se u smjeru od sjevera prema jugu u dužini 7 km. Kula je najviši vrh Bjelolasice, ujedno i najviša točka u cijelome Gorskom Kotaru. Ime je dobila po uskome svijetlom hrptu koji se ističe iznad šumskog pojasa osobito kad je pod snijegom. Greben Bjelolasice vapnenačke je građe i nije pretjerano kamenit, više je travnat i bogat raznolikim planinskim biljem i niskim šumskim raslinjem. Padine  su strme a odlikuju se gustim šumama, proplancima i prostranim livadama, a šumski putovi i ceste povezuju ih u jedinstveni šumski mozaik pružajući nezaboravan doživljaj ljubiteljima prirode, pješačenja, biciklizma, skijanja i drugim izletničkim i turističkim aktivnostima. Ovo šumsko područje poznato je prebivalište medvjeda, divlje svinje, vuka, divlje mačke ili risa.  Najviši vrh je Kula s nadmorskom visinom 1534 m, nalazi se na sjevernoj strani, na hrptu prema jugu je niz manjih bezimenih vrhova s nešto nižom nadmorskom visinom.

Greben Bjelolasice iznad PS Mihelčić

PRISTUP AUTOMOBILOM (do Vrbovske poljane)
Osobnim automobilom krenuli smo iz Ike u 7 h i 15 minuta. Na čvoru Matulji ulazimo na autocestu i vozimo se do naplatnih kućica na Kikovici. Izlazimo s autoputa, tu nam se pridružuje drugi automobil i dalje nastavljamo zajedno starom cestom D3 Rijeka – Zagreb. Prije Delnica u mjestu Lokve skrećemo desno na lokalnu cestu za Mrkopalj, Begovo Razdolje i dalje makadamskom cestom 6 km do Vrbovske poljane, od kuda je početna točka pohoda za Bjelolasicu.

ISHODIŠTE POHODA  (s karakterističnim putnim točkama)
Vrbovska poljana (170 m), vrh Kula (1534 m), Bezimeni vrh (1529 m), Plančica ( 1062 m). Ukupna dužina staze 14,6 km. Vrijeme gpx traga 5 h i 56 minuta. Minimalna visina 1062 m, maksimalna 1571 m. Visinska razlika pri usponu 844 m, pri silasku 836 m. Visina odredišta 1534 m. Prosječan nagib 14%.

Izvod iz analize gpx traga

Ishodišna točka uspona na Bjelolasicu je Vrbovska poljana. Tu je ujedno i raskrižje putova, gledano iz pravca dolaska (Begovo Razdolje): desno odvaja se staza za pl. sklonište Janjčaricu (15 min.) i za planinarski dom u Tuku (2 h), lijevo za Bjelolasicu i vrh Kulu (1 h). S parkinga krenuli smo u 9 h i 35 minuta.  Markirana staza kreće prema istoku i prati šumsku cestu u dužini 750 m i dolazi do raskrižja: ravno staza nastavlja prema Tuku, a lijevo za Bjelolasicu. Na ovom odvojku staza skreće ulijevo napušta šumsku cestu i ulazi na šumski planinarski put koji se umjereno diže sve do dolaska na razdvajanja putova: desno staza vodi preko planinarskog skloništa  Mihelčić, lijevo izravno prema vrhu. Od tu započinje strmi uspon stazom po serpentinama sve do izlaska na vršni greben i dalje prema sjeveru do vrha Kule (n/v 1534 m).

Od parkinga na početku puta po makadamskoj cesti

Mjesto, gdje staza napušta makadamski put i nastavlja kroz šumu

Na polegnutom dijelu staze

Raskrižje putova: desno PS Mihelčić, ravno vrh. Od tu započinje strmiji uspon sve do izlaska na vršni greben

Na stazi prema vrhu

Izlazak na vršni greben

Izlaskom staze na greben došli smo do još jednog raskrižja: lijevo vrh Kula, desno Samarske stijene (3 h) i Pl. sklonište Jakob Mihelčić.(15 min). Slijedimo stazu prema sjeveru i za nekoliko minuta stižemo na vrh Kule, gdje smo zatekli veliku grupu planinara iz Varaždina. Na vrhu se nalazi geodetski stup, kao stalna točka izmjere s nadmorskom visinom 1534 m.  Nekoliko metara dalje prema jugu nalazi se žig i limena kutija s upisnom knjigom. Pauzu od 1 h i 15 minuta iskoristili smo za marendu i uživanje u prekrasnim vidicima, a uz to po lijepom i sunčanom danu.

Po travnatom hrptu prema vrhu

Vrijeme odmora u društvu planinara iz Varaždina

Zahvaljujući osamljenom  položaju i travnatom vršnom hrptu, s Bjelolasice se pružaju široki i pregledni vidici na sve strane, pa je to svakako jedan od najljepših vidikovaca u ovom dijelu Hrvatske. S vrha se pruža prekrasni pogled na Velebit, Ličku Plješivicu, Učku, Kvarnerski zaljev i otoke Krk, Cres, Lošinj, u daljini naziru se Alpe.

U neposrednoj blizini lijepo se vidi Ravna Gora

Klek

Jugoistočni dio vršnog hrpta

Zajednička fotka na vrhu

Nakon duže pauze, povratak nastavljamo uzdužnim grebenskim putom preko pl. skloništa Jakob Mihelčić – Gomirkovice – Plančice do Vrbovske poljane. Prvi dio staze prolazi travnatim grebenom preko nekoliko manjih vrhova, s kojeg su pogledi jednako lijepi kao i s vrha Kule.  Nakon 20 minuta laganog hoda dolazimo do manjeg prijevoja na kojem se nalazi raskrižje putova: desno odvaja se staza za sklonište Jakob Mihelčić (1460 m) 5 minuta niže od prijevoja, lijevo staza vodi za Vrelo (3 h), ravno planinarski put nastavlja za Gomirkovicu i Bijele stijene. Dižemo se od ovog raskrižja na manji travnati vrh s kojega se otvara lijepi pogled na glavni greben prema vrhu Kula.

Pri spustu s vrha

Na travnatom vršnom grebenu

Raskrižje putova

Pogled na greben prema sjeverozapadu i vrhu Kula

Slijedimo  dalje travnati greben, koji postupno ulazi u nisko raslinje i manji kamenjar. Nakon što smo prešli 500 m od raskrižja dolazimo do Bezimenog vrha – drugi po visini na Bjelolasici, samo 5 m niži od vrha Kula. Nastavljamo po grebenu uglavnom kroz visoku travu na kojoj dominira kopriva (do 1,5 m visoka), nisko raslinje i šumske predjele sve do izlaska na gornju postaju skijaške žičare (1380 m) na Gomirkovici. Od tu staza započinje spust po širokom šumskom putu koji služi za održavanje žičare, nastavlja preko glavnog skijališta iznad Jasenka i dalje dobro markiranom stazom kroz visoku šumu, gdje gubi na visini 318 m do izlaska na makadamsku cestu na Plančici s najnižom nadmorskom visinom na ovoj stazi (1062 m). Od gornje postaje žičare do Plančice spust je trajao 1 h.

Na stazi po grebenu na kojoj se izmjenjuje kamenjar, trava i nisko raslinje

Pogled na Jasenak i na Klek

Lakši šumski dio staze prije izlaska na gornju postaju žičare

Gornja postaja skijaške žičare (1680 m)

Spust po širokom šumskom putu koji služi za održavanje žičare

Na stazi pri spustu – prema Plančici

Na Plančici napravili smo kraću pauzu za okrepu i osvježenje, a nakon toga preostaje nam 5,6 km po makadamskoj cesti koja vodi preko Kaldrme i Milivojke do Vrbovske poljane (1h i 10 min.), gdje završava naša današnja avantura planinarenja. Za uspješan planinarski pohod uslijedila je i nagrada uz dobar ručak u pansionu „Bijela Ruža“ u Ravnoj gori.

Vrijeme odmora i okrepe na Plančici

Po makadamskoj cesti prema Vrbovskoj poljani

Dolazak na parking

Vrijeme ručka u pansionu Bijela Ruža u Ravnoj Gori

U nastavku slijedi: gpx tragovi na Google Earthu, na topo karti, te visinski profil staze, te link - album fotografija koje nisu obuhvaćene ovim putopisom.

Gpx tragovi na Google Earthu

Gpx tragovi na topo karti

Visinski profil staze

3D - profil staze

LINK - Album fotografija