Lika-Mrsinj Grad

MAX
MIN

Subota, 28. svibnja, 2016.
Nedovoljno poznato, ali vrlo zanimljivo brdo Mrsinj nalazi se iznad Korenice na prijelazu između Male Kapele na sjeveru i Ličkog sredogorja na jugozapadu. Od Male Kapele dijeli ga prijevoj Pogledalo iznad Škorove drage (887 m). Na istočnom podnožju nalazi se Korenica i Koreničko polje. Prema jugu spušta se do prijevoja Ljubova (980 m). Glavni hrbat Mrsinja proteže se u smjeru sjever – jug, s nekoliko podjednako visokih vrhova. Na sjevernom dijelu je vrh i tvrđava Mrsinj Grad (1112 m), a na južnom dijelu najviši vrh Mrsinja,  Nikina plasa (1268 m) i nekoliko nižih južnih vrhova (Jelina greda 1177 m i Metlica 1163 m).

Na kamenitim izbočinama na istaknutom dijelu padine s istočne strane, nalaze se ostaci srednjovjekovne utvrde „Mrsinj Grad“ (1112 m).  Na sjeverozapadnoj maloj travnatoj padini  podno kamenog vrha nazire se ostaci nekadašnje tvrđave (razbacani u krug nekoliko malih zidića), a na najnižem dijelu kosine nalaze se ostaci spremišta za vodu.
Osim obrambene svrhe, utvrda Mrsinj Grad je imala i crkvenu namjenu. Bila je prvo upravno  središte gdje su stolovali biskupi Krbavske biskupije (od 1185. g.), a poslije se biskupsko središte preselilo u Udbinu.

Podno naselja Mihaljevac – pogled na brdo Mrsinj

PRISTUP AUTOMOBILOM (do autokampa Borja)
Iz Ike krenulo  se osobnim automobilima u 7 h.  Slijedeće okupljanje je u Senju na parkingu Plodina u 8 h i 15 minuta. U Matuljima ulazimo na autocestu i vozimo se do kraja, gdje autocesta završava iznad Kraljevice. Nastavljamo dalje vožnju Jadranskom magistralom (E65) do Senja. Od Senja cestom (23) preko Vratnika do Žute Lokve. Dalje nastavljamo cestom (D50)  do Otočca. U nastavku slijedimo smjer prema Gospiću  do kružnog toka i na 2 izlazu skrećemo desno na lokalnu cestu D 52  i dalje do autokampa Borje. Tu je postavljena tabla koja usmjerava na Mrsinj Grad, to je ujedno i početna točka uspona – autokamp Borje.

ISHODIŠTE POHODA – SMJER KRETANJA (s karakterističnim putnim točkama
Autokamp Borje - Državna cesta D 52 (690 m), vrh Mrsinj Grad  (1112 m). Od vrha spust do Korenice – House Mijić (670 m).  Ukupna dužina staze 5 km. Vrijeme gpx traga 2 h i 15 minuta. Minimalna visina 670 m, maksimalna 1112 m. Visinska razlika pri usponu 495 m, pri silasku 512 m. Visina polazišta 690m. Visina odredišta 1112 m. Prosječan nagib 21%.

Izvod iz analize gpx traga

Opis puta
Naš današnji cilj - napraviti kružnu turu. Od autokampa Borje popeti se na Mrsinj Grad sjeverozapadnom stranom, a spustiti se istočnom stranom do Korenice. Markirana staza za Mrsinj Grad počinje na državnoj cesti D 52 iznad autokampa Borje. Na samom početku staze na boru pričvršćena je tabla sa strelicom i natpisom „Planinarska staza - Grad Mrsinj - PD „Mrsinj“. Podno tabele markacija. Put prema vrhu najprije vodi makadamskom cestom 800 m do pansiona Mrzlin grad, potom skreće oštro ulijevo i ulazi na planinarsku stazu koja dalje vodi kroz šumu. Na samom  početku staze uslijedio je oštar uspon. Na tom dijelu staze postavljena je čelična sajla, kako bi se uspon lakše savladao.

Smjerokaz na početku staze postavljen na boru uz ogradu autokampa Borje

Na početku staze po makadamu

Pogled unazad prema Plješivici – našem sutrašnjem cilju

Na šumskoj stazi na početku uspona uz pomoć sajle

Izlazak na blaži dio staze

Nakon kraćeg i oštrog uspona uz pomoć sajli, staza nastavlja nešto blažim, ali kontinuiranim usponom kroz bukovu šumu bez značajnih vidika. Od pansiona Mrzlin Grada, staza, cijelo vrijeme vodi vršnim grebenom područja zvanog Kuk sve do vrha Mrsinj Grada.  Staza je uredno očišćena izvanredno markirana, pravi školski primjer kako treba markirati, čistiti i održavati planinarske putove. Ovaj blog ne mogu napisati, a da ne pohvalim predsjednicu PD Mrsinj iz Korenice, Marijanu Nahoda i sve njene članove na lijepo uređenim i markiranim stazama.

Poslije nekoliko kraćih pauza i ležernog – laganog hoda dolazimo do stijene u podnožju Mrsinj Grada. Tu staza skreće desno - kraćim i oštrijim usponom izlazi na travnati blago polegnuti proplanak a rubovi okruženi stijenama. Tu se po prvi puta vidi vrh. Nekoliko koraka dalje našli smo se na vrhu Mrsinj Grada na nadmorskoj visini 1112 m.

Na blažem – polegnutom dijelu staze

Na stazi prema cilju

Na stazi od kuda se otvara pogled prema sjeverozapadu

Vrijeme odmora

Dolazak na travnatu padinu i dolazak na vrh Mrsinj Grad (1112 m)

Kako je dan dug, a staza nije zahtjevna ni preduga, odlučili smo napraviti dužu pauzu za odmor i marendu. Po prvi puta od kako planinarim više smo proveli vremena u stajanju - uživajući u planini nego u samom hodanju – više turistički nego planinarski. Tako, od ukupno provedenog vremena (4 h i 29 minuta), vrijeme odmora i uživanja u planini 2 h i 52 minute, a hodanja 1 h i 36 minuta.
Sam vrh Mrsinj Grad na kamenoj stijeni obilježen je natpisom imena. Na istoj stijeni ugrađen je željezni tuljac u kojemu nema upisne knjige. Pored njega vidljivo je mjesto gdje je bio ugrađen žig – kojeg sada nema (vandalizam). Sa ovog vrha otvara se široki pogled na sve strane. Nekoliko fotki s vrha:

Vrh Mrsinj Grad (1112 m)

Stijena s natpisom vrha

Pogled na Korenicu

Pogled na greben Plješivice i na vrhove Mala i Gola Plješivica

Ostaci zidina Gradine

Vidljivi ostaci zidina

Zajednička fotka na vrhu Mrsinj Grada

Nakon duže pauze koja je poslužila za odmor i marendu, nastavljamo spust do podnožja stijene, gdje staza skreće desno i nastavlja spust istočnom padinom Mrsinja prema Korenici. Podno visoke stijene je raskrižje putova: Na stablu je pričvršćena strelica s natpisom usmjerena prema Korenici. Nekoliko metara dalje na stijeni ispisan je naziv Poljice (staza koja je markirana do Poljice , nastavit će se dalje do najvišeg vrha Mrsinja – Nikina Plasa (n/v 1268 m). Staza će biti otvorena za dan Društva. Od ovog križanja nastavljamo stazom koja se u kontinuitetu umjereno spušta kroz bukovu šuma na kojoj nema vidika sve do pred kraj staze, od kuda se pruža prekrasan pogled na Korenicu.

Pripreme za spust

Na spustu po travnatoj padini Mrsinja

Na spustu od vrha po travnatoj padinu prepuna cvijeća

Raskrižje putova: lijevo Korenica, desno Poljice

Na stazi kroz hladovinu bukove šume

Pri spustu prema Korenici

Na stazi pri spustu

Izlaskom iz šume otvara se fantastičan pogled na Korenicu

Nakon izlaska iz šume staza nas dovodi do travnatog proplanka i manjeg bora na kome je pričvršćen smjerokaz  za uspon na Mrsinj Grad ( 1 h i 30 minuta). Tu smo ponovo napravili dužu pauzu izležavajući se u hladovini. Nakon toga nastavljamo put preko nekoliko livada do asfaltne ceste – ulicu Bana Derenčina, po kojoj se spuštamo do ceste D1 i desno po njoj do House Mijića, gdje smo odsjeli.

Vrijeme odmora i izležavanja

Preko livada

Izlazak na cestu D1 – početna markacija za uspon na Mrsinj Grad. Pas koji nas je pratio cijelo vrijeme od početka do kraja

Osvježenje u kineskom restoranu Kun-Lun

House Mijić je turistički objek namjenjen za iznajmljivanje: Kapacitet 21 ležaj, od toga:  dva opoartma, veći je sa 7 ležaja, mani sa tri ležaja, ostalo su dvokrevetne sobe. Vrhunski je sve uređeno i opremljeno, uredno i čisto, ako tome dodamo ljubazne domaćine onda je to spada u grupu izvrsnosti. Moja preporuka svakom putniku, namjerniku koji se nađe u Korenici, a ima potrebu za smještaje "House Mijić je pravi izbor.

Nakon osvježenja uslijedio je smještaj u House Mijić, a poslije toga odlazak u Bihać u restoran Čardak na večeru. U Bihaću lagana šetnja kroz centar i obilazak otoka na Uni, te povratak u Korenicu, gdje i završava naša današnja planinarsko – izletnička avantura.

Pogled na Una ispred restorana Čardak

Još jedan pogled na prekrasnu Unu

Restoran Čardak

Vrijeme večere

Nakon što smo večerali prošetali smo se  centrom grada

U nastavku slijedi: gpx tragovi na Google Earthu, topo karti, vertikalni profil staze, te slideshow albuma fotografija.

Gpx tragovi na Google Earthu.

Gpx tragovi na topo karti

Vertikalni profil staze


3 D profil

LINK - Album fotografija